Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješna operacija

REVOLUCIONARNO Kirurzi pronašli lijek za pacijente koji su ostali paralizirani zbog ozljede kralježnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim liječnika uspio je obnoviti živčane stanice kralježnice, koje su bile u potpunosti prekinute. Riječ je o revolucionarnoj operaciji, koja će vratiti nadu u oporavak mnogim paraliziranim pacijentima.

Darek Fidyka bio je paraliziran od struka naniže, ali sad opet može hodati nakon što je na njemu obavljena revolucionarna operacija, koju su financirale dvije britanske ustanove. U njoj su poljski kirurzi iskoristili stanice koje podržavaju živčane stanice u nosu, kako bi obnovili spone između prekinutih živaca na Fidykovoj kralježnici.

Pročitajte i ovo Operacija u Splitu, ilustracija - 2 Dobre vijesti iz KBC-a U Splitu obavljena zahtjevna operacija koja se ondje nije izvodila 15 godina: "Ovo je jedan velik faktor sigurnosti" Fran Borovečki o Parkinsonovoj bolesti - 3 15.000 oboljelih u Hrvatskoj S ovom se neizlječivom bolešću bori i sve više mladih ljudi: "Pomaže fizička aktivnost, ali i - kofein"

Fidyka je ostao paraliziran u nesreći prije četiri godine, a vjeruje se da je taj 38-godišnji Buragin prvi koji u svijetu koji se oporavio od potpunog prekida živčanih stanica u kralježnici. Danas hoda uz pomoć pomagala i samostalno se kreće i obavlja poslove te čak može ponovno voziti i automobil. U njegove noge poljski kirurzi uspjeli su vratiti osjete, prenosi Guardian.

Poljski tim kirurga predvodio je jedan od najboljih stručnjaka za kralježnicu, dr. Pawel Tabakov, sa Sveučilišta medicine u Wroclawu, a operacija je uključivala transplantaciju takozvanihi OEC stanica (mirisne glijalne stanice) iz nosa na kralježnicu.

Tako transplantirane na kralježnicu te stanice uspjele su potaknuti rast i spajanje završetaka prekinutih živaca, što se ranije smatralo nemogućim.

Istraživanje postupka i operaciju financirali su Nicholls Spinal Injury Fundation (NISF) te UK Stem Cell Fundation. Tehniku transplantacije otkrio je profesor Goeffrey Raisman s Instituta za neurologiju londonskog sveučilišta.

"Znanstvena znanja koja se tiču ovog značajnog napretka bit će dostupna drugim istraživačima diljem svijeta tako da zajedno možemo pronaći lijek za to stanje koje ljude lišava normalnog života", istaknuo je David Nicholls, osnivač NSIF-a.

"Ako možemo uvjeriti globalnu zajednicu neurokirurga da ova tehnika funkcionira, onda će se ona doista brzo razviti", zaključuje profesor Raisman.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene