Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrivili agenciju

Dodikovo ministarstvo priznalo pogrešku: Kao žrtvu Oluje stavili djevojčicu iz Srebrenice

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic/Cropix
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske priopćilo je da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu videomaterijala koji je pratio obilježavanje 28 godina od srpskog stradanja u "Oluji" predstavlja nehotičnu i nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala videomaterijal.

"Pokušaj pojedinih da se prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe predstavi kao bilo što osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije angažirane od Ministarstva i koja je pripremala videomaterijal - je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i 'mjerenje' čije je stradanje veće", priopćeno je iz ministarstva.

Dodaju da su broj žrtava i razmjere stradanja tijekom posljednjih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije tolike da je "dostupno more fotografija koje o tome svjedoče", prenosi N1 BiH.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković u Sinju - 6 Sinjska alka O čemu su razgovarali? Plenković i Milanović nakon dugog razdoblja prepirki i hrpe uvreda s obje strane - progovorili

"Pogriješiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba s tih fotografija je greška koja se događa čak i profesionalcima", navode u priopćenju iz ministarstva. Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tijekom centralnog obilježavanja 28 godina od "Oluje" u Prijedoru u organizaciji Republike Srpske i Srbije.

Pročitajte i ovo Siva ekonomija u turizmu siva ekonomija u turizmu Dio iznajmljivača prolazi mimo zakona, država ostaje bez milijuna: "Inspektora je premalo da bi se svima ušlo u trag"

Na fotografiji su bošnjačke izbjeglice iz Žepe koje su evakuirane 1995. godine u Sarajevo pred naletom vojske Republike Srpske koja je počinila genocid u Srebrenici.

Autentičnost fotografije za N1 je potvrdila Nermina Mujkić Gušo, djevojčica koju majka drži u naručju tijekom evakuacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene