Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Oni ne žele mir"

Erdogan žestoko napao Izrael: "Hitlera bi učinili ljubomornim svojim genocidnim metodama"

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Foto: Afp
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan žestoko je osudio izraelski napada na Gazu.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, izjavio je kako je izraelski režim predvođen Benjaminom Netanyahuom dosegnu genocidnu razinu.

"Je li moguće promatrati što Izrael mjesecima radi ljudima u Gazi i vidjeti da je legitimno da Izrael bombardira bolnice, ubija djecu, ugnjetava civile i osuđuje nevine ljude na glad, žeđ i nedostatak lijekova pod raznim izgovorima? Što je Hitler radio u prošlosti? Tlačio je i ubijao ljude u koncentracijskim logorima", rekao je Erdogan za grčki list Kathimerini.

Tvrdi kako je Gaza već godinama zatvor na otvorenom te da je to bila prije početka operacije koju je Izrael pokrenuo 7. listopada.

"Govorimo o tome da Izrael gađa vozila hitne pomoći, pogađa točke za distribuciju hrane i otvara vatru na konvoje pomoći", kazao je.

Turski predsjednik također je ustvrdio da su povrijeđena prava i slobode stanovnika Gaze, posebno pravo na život.

"Mi branimo njihova prava. Mi branimo mir. Izrael, s druge strane, nastavlja bezobzirno kršiti rezolucije UN-a, međunarodno pravo i ljudska prava" naglasio je.

Erdogan je rekao da palestinski otpor ne bi bio potreban da postoji "suverena, neovisna, zemljopisno integrirana država Palestina, unutar granica iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom".

"Hamas je također najavio da će, ako se to dogodi, raspustiti svoje oružano krilo i nastaviti djelovati kao politička stranka. Dvodržavno rješenje je učinkovit način da se osigura trajan i održiv mir", istaknuo je Erdogan, dodajući da je palestinska skupina pristala na sporazum o prekidu vatre, ali Izrael odbija primirje jer želi okupirati cijelu Gazu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene