Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raznosač mlijeka pobio djevojčice u školi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
32-godišnji vozač kamiona upao je u ponedjeljak u amišku osnovnu školu u okrugu Lancaster, u američkoj saveznoj Pennsylvaniji, izdvojio dječake i pustio ih, dok je djevojčice u dobi od 6 do 13 godina vezao i pucao im u gave usmrtivši četiri, ranivši sedam, prije nego što si je i sam oduzeo život.

"Prizor na mjestu zločina bio je užasan. Izgleda da je za žrtve izabrao baš djevojčice, a stanovao je u blizini, to vidimo kao jedini razlog zašto je ušao u školu", rekao je na konferenciji za novinare načelnik policije Pennsylvanije Jeffrey Miller.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Na mjestu zločina pronađene su mrtve dvije učenice i jedna pomoćnica učiteljice, starija od 13 godina te napadač, a među sedam ranjenih djevojčica koje su prebačene u bolnicu, neke su pogođene u glavu, rekao je Miller dodajući kako ne zna je li neka od njih podlegla ranama.

Policija i mrtvozornik prije su izvijestili da je u napadu na školu u naselju Nickel Mines kraj gradića Paradisea poginulo šest osoba.

Miller je napadača identificirao kao 32-godišnjeg Charlesa Carla Robertsa, vozača cisterne u lokalnoj mljekari koji je poznavao zajednicu Amiša jer je s njihovih farmi sakupljao mlijeko.

Naoružan automatskim pištoljem i sačmaricom Roberts je upao u školu u njoj je u jedinoj prostoriji bilo 27 đaka od prvog do osmog razreda s učiteljicama. Zabarikadirao je vrata, razdvojio djevojčice od dječaka, koje je potom pustio zajedno s učiteljicom i majkama s malom djecom. Djevojčice je vezao konopcem i trakom i postrojio ih ispred školske ploče, opisao je policijski pukovnik Miller.

Učiteljica je uputila poziv na 911 koji je preusmjeren policiji, a
nakon desetak minuta policija je okružila školu i počela regovarati s Robertsom.

Policajcima je dao 10 sekundi da se povuku a onda je počeo pucati unutar škole i na policiju, a kada su policajci uzvratili i upali kroz prozore već je bio mrtav, rekao je Miller, ističući kako su žrtve ubijene hicima u glavu.

Načelnik policije kazao je kako je Roberts tog jutra, nakon noćne smjene, odveo svoje troje djece na školski autobus, ostavio kod kuće oproštajna pisma za suprugu i djecu i krenuo u napad. Prema tim pismima i razgovoru koji je supruga vodila s njim uoči pucnjave, Miller je naznačio kako bi motiv napada mogla biti osveta Amišima zbog događaja od prije 20 godina, kada mu je bilo 12.

"Rekao je ženi da više ne može izdržati i da će se osvetiti", kazao je Miller.

Od ukupno približno 200.000 Amiša u SAD-u, u Pennsylvaniji ih živi oko 30.000, najviše upravo u okrugu Lancaster gdje su naseljeni od 1720. godine. Bave se poljoprivredom, trgovinom, izradom namještaja i drugim obrtima, žive u izdvojenim zajednicama, strogo u skladu s Biblijom i skupom nepisanih pravila koja nazivaju Ordnung, s odjećom i ehnologijom ruralnih krajeva 19. stoljeća.

Ne koriste struju, telefon, televiziju, automobile, niti bilo što od
tehničkih blagodati modernog vremena. Djecu školuju u privatnim školama, a nakon osmog razreda vraćaju se obiteljskom zanimanju.

Obično su trojezični jer govore svoj njemački nazvan Pennsylvanija Dutch, književni njemački za vjersku službu i engleski za trgovanje i posao. Potiču iz zajednice Menonita, nastale u sklopu anabaptističkog pokreta u Europi u vrijeme reformacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene