Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedovoljno

'Razmještanje izbjeglica nije dovoljno - što s ostalih 350.000?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici rekao je u utorak da Europska komisija razmatra mogućnost da se migrantsku krizu proglasi "izvanrednim okolnostima".

Prijedlog Europske unije da se nađe smještaj za 120.000 izbjeglica nije dovoljan ako u svakom trenutku ne budu na raspolaganju prihvatni centri za desetke tisuća ljudi, priopćio je UNHCR u utorak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sljedećih dana PALA ODLUKA Cerar najavio podizanje ograde na granici s Hrvatskom Slika nije dostupna Strože mjere Slovenija će na granici s Hrvatskom postaviti ogradu?

"Sam program preseljenja u ovoj fazi krize neće biti dovoljan za stabilizaciju situacije", izjavila je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming.

DOLAZE NEPREGLEDNE KOLONE IZBJEGLICA Policija kombijima prevozi ranjive skupine, promet blokiran

Ukupno 477.906 migranata doputovalo je u Europu morskim putem ove godine, dodala je ona.

'EK razmatra veću proračunsku fleksibilnost zbog migranata'

Europski povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici rekao je u utorak da Europska komisija razmatra mogućnost da se migrantsku krizu proglasi "izvanrednim okolnostima" što bi omogućilo ublažavanje europskih proračunskih pravila.

Austrija i Italija traže, naime, od Bruxellesa da primijeni odredbu Pakta o stabilnosti koja dopušta da javni deficit u slučaju "izvanrednih okolnosti" prelazi prag od 3 posto BDP-a bez pokretanja kaznenog postupka.

EKSKLUZIVNO Predsjednica u Dnevniku Nove TV: 'Gospođa Merkel nije svjesna da je napravila kaos koji sada treba riješiti'

"Točno je" da Pakt o stabilnosti i rastu "predviđa postojanje izvanrednih okolnosti", rekao je Moscovici za francusku televiziju France 2.

"Moramo postaviti pitanje je li u ovom slučaju riječ o izvanrednim okolnostima, u smislu koji predviđa pakt, i ako se može dopustiti neka vrsta fleksibilnosti, u kojem opsegu", dodao je.

"Upravo si postavljamo to pitanje. Iznijet ću elemente koji će omogućiti Vijeću da formulira mišljenje", rekao je, ističući da to ne smije biti "poticaj na pretjeranu proračunsku slobodu".

Moscovici je također istaknuo da Europska komisija ne podržava prijedlog da se uvedu financijske sankcije onim državama članicama koje ne žele primiti izbjeglice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene