Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Srbija nije nigdje pogriješila'

VUČIĆ ODGOVORIO 'Razumijem Milanovića. Ali ne razumijem izjavu da 'šaram malo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beogradu je održana hitna sjednica Ureda za koordinaciju službi sigurnosti na kojoj je zaključeno da Srbija neće primjenjivati nikakve mjere protiv Hrvatske do sutra

18:40 - Hrvatska je otvorila granične prijelaze Batrovci i Bajakovo, a premijer Srbije Aleksandar Vučić se nada da će se do sutra razgovorima riješiti problem sa granicom i da neće biti potrebe za mjerama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Europska komisija Hrvatskoj odobrila 16,4 millijuna eura iz kriznih fondova Slika nije dostupna Na granicu s Hrvatskom U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

MILANOVIĆ ODBRUSIO VUČIĆU 'Što bi se reklo u onom vicu: 'Šaraj malo brate"

'Vlada je pripremila paket mjera koji bi Srbija, ukoliko ti razgovor ne uspiju, kao mjeru obrane sebe i svojih ekonomskih interesa poduzimala od 24. listopada od 00.00 sati. Imamo još nekih 30 sati još da postignemo konačni dogovor ja sam uvjeren da ćemo to moći napraviti', rekao je Vučić.

Ranko Ostojić prvi napustio sastanak ministara u Bruxellesu, prihvaćene su kvote!

Premijer Srbije istaknuo je da je kroz Srbiju prošlo više izbeglica nego kroz susedne zemlje i da se Srbija "nije žalila". O odluci Hrvatske da zatvori granicu za transportni promet u i iz Srbije Vučić je razgovarao sa čelnicima EU.

'Žele nam uništiti ekonomiju, vrijeđaju nas, uspoređuju nas s muhama. Sve sam prešutio! Ali ako nam uništavaju državu, naš zadatak je da štitimo zemlju i naš narod. Ovdje ne pričamo o odnosima Srbije i Hrvatske, u pitanju je njihov brutalni napad na Srbiju i pokušaj brutalnog uništavanja srpske ekonomije. Pitam se, je li moguće da netko ovo radi 2015. godine, a da mu je ovo obrazloženje - upitao je Vučić, prenosi B92.

"Odgovor koji sam dobio je da Srbija nigdje nije pogriješila", rekao je Vučić na sjednici Ureda za koordinaciju službi sigurnosti. Dodao je da izjavu premijera Hrvatske koji mu je poručio da 'šara malo', ne razumije.

'Ja ga ne razumijem. Jeste li čuli da sam ja to rekao nekom u Makedoniji, nekom u Grčkoj, nekom u EU? I kakve to veze ima sa kamionima? Kakve veze ima sa izbegličkom krizom', rekao je Vučić te dodao kako je razgovarao sa Zoranom Milanovićem te da razumije probleme Hrvatske i da se nada da će zajedno riješiti zajedničke probleme.

Zaključak današnjih razgovora sa Milanovićem je da će se razgovori nastaviti.

18:00 - Danas do 16 sati nijedan autobus s izbjeglicama nije otišao iz prihvatnoga centra za migrante u Opatovcu, a do kraja dana će ići, potvrdio je novinarima ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadranko Perinić, dodajući kako nije problem organizirati autobuse, ali bilo bi kontraproduktivno 'nagurati' sve te ljude na granicu i pustiti ih da danima čekaju na ulazak u Mađarsku.

"Ovdje ipak imaju primjeren smještaj i uvjete. Od samog ulaska na područje Republike Hrvatske izbjeglicama su osigurani potrebni uvjeti za njihov privremeni boravak u našoj zemlji, od toga da im dijelimo vodu i hranu do pružanja primjerene zdravstvene skrbi i smještaja", rekao je Perinić.

"Ono što radimo u Hrvatskoj, a što se nije radilo u drugim zemljama, jest da smo onemogućili bilo kakvo lihvarenje nad tim ljudima. Drugdje su navodno čak postojali i cjenici za prijevoz izbjeglica. Ovdje se to ne čini, niti će se činiti", istaknuo je.

Po njegovim riječima, u prihvatnome centru u Opatovcu je 2500 izbjeglica, a još ima mjesta i za njegovu dogradnju novim šatorima ako se za to pokaže potreba.

"Ono što je neobično kod tih ljudi je da oni, ne znam zbog kojeg razloga, ne žele biti u šatorima. Uglavnom su vani, tako da smo noćas imali i problem s paljevinama jer su palili vatru. Jedna vrlo heterogena skupina s kojom je vrlo teško raditi, ali trudimo se koliko možemo da im osiguramo primjeren boravak", rekao je Perinić i potvrdio kako se u utorak registriraju na dva mjesta na ulazu u prihvatni centar u Opatovcu.

'Bojim se da kriza još ni izbliza nije prošla. Na zapadnim obalama Turske čeka 500.000 ljudi'

Također je rekao kako UNHCR podiže šator na ulazu u prihvatni centar u kojem će se pružati medicinska pomoć lakše ozlijeđenim izbjeglicama, a riječ je uglavnom o ranama od dugotrajnog pješačenja.

Jednu su ženu u ponedjeljak dok je čekala na ulaz u prihvatni centar u Opatovcu uhvatili trudovi te je prevezena u bolnicu na porođaj.

17:30 - U Hrvatsku je do sada ušlo nešto više od 36.000 ljudi, dok je iz zemlje izašlo oko 27.000 ljudi, neslužbeno doznajemo.

Doznajemo i kako je tijekom noći i jutra u kamp u Opatovcu stiglo nešto manje od 4000, a otišlo 1500 ljudi. U kampu se u ovim trenucima nalazi između 2.500 i 3.000 ljudi. U ovim se trenucima očekuje i utovar u 10 autobusa koji će ljude prevoziti na vlak. Plan je ukrcati 1500 ljudi, a još se toliko očekuje kasnije večeras.

17:15 - Hrvatska gospodarska komora (HGK) traži što bržu uspostavu normalnog režima robnog prometa između Hrvatske i Srbije kako bi se izbjegle velike štete koje već trpi gospodarstvo, rekao je u utorak na konferenciji za novinare potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Hrvatski gospodarstvenici uputili su apel da se otvore granice za teretni promet. Pozivaju i Srbiju da ne kreće s rigoroznim mjerama koje će oštetiti i hrvatske i srbijanske gospodarstvenike. Naglašavaju da je Srbija šesto najvažnije tržište naših izvoznika, a da dnevni gubici već dosežu milijun eura. Zbog višesatnog čekanja ogorčeni su i vozači kamiona

'Apeliramo na donisitelje odluka da granice za teretni robni promet za gospodarstvenike budu otvorene, da se promet neometano i svih roba hrvatske proizvodnje neometano odvija kako bi se spriječila moguća katastrofa za hrvatsko gospodarstvo', kazao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu.

Prvi kamioni su počeli prelaziti u Hrvatsku, dozvola prelaska odnosi se isključivo na kamione koji prevoze kvarljivu robu, hranu ili žive životinje. Kolona koja se stvorila posljedica je pada telekomunikacija.

16:48 - Hrvatska carina puštat će preko graničnog prijelaza Bajakovo svu kvarljivu robu, odlučeno je u utorak u Vladi, a za provođenje odluke na terenu je zadužena Carina koja će kontrolirati prolaz robe, potvrđeno je iz Banskih dvora.

14:31 - Slovenska policija izvijestila je da nije bilo više prelazaka izbjeglica, te da nema izbjeglica u prihvatnom centru Brezice.  Od 17.09. ušlo ih je ukupno 3333.

14:25 - Prihvatni centar za izbjeglice u Opatovcu je tijekom ponedjeljka i utorka dopodne napustilo ukupno oko 6.300 osoba, koje su vlakom i autobusima upućene prema Mađarskoj.

Potvrdila je to novinarima glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić te ustvrdila kako su priljev i odljev izbjeglica u i iz Opatovca otpilike podjednaki.

"Noćas smo imali novi liniju proboja ulaska migranata u Hrvatsku i to preko područja Bapske. U jednom trenutku smo imali 1.500 osoba pristiglih s toga područja. Međutim, sve se odvija svojom dinamikom. Protok migranata postoji, idu autobusi, a tijekom dana iz Tovarnika će otići i novi vlak s migrantima u pravcu Mađarske", kazala je.

Bikić je istaknula kako neprestano dolaze nove izbjeglice, bez obzira koliko god se organizira njihov prijevoz i upućuju se dalje. Stoga se u Opatovcu neprestano nalazi oko 2.500 izbjeglica, koje u Hrvatsku ulaze preko područja Tovarnika i Bapske.

Dodala je kako su u noći na utorak izbjeglice u 22 autobusa prevoženi iz opatovačkog prihvatnog centra i graničnog područja Tovarnik do željezničkog kolodvora u Tovarniku, s kojega je vlak izbjeglice odvezao put Botova. "Nastavljamo i dalje s takvim organiziranim prijevozom te je tako tijekom jutra deset autobusa s izbjeglicama otišlo na Baranjsko Petrovo Selo", rekla je Bikić.

Potvrdila je da je na graničnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom još uvijek zatvoren promet za teretna vozila te je kolona kamiona na ulazu u Hrvatsku duga oko 20 kilometara.

14:22 - Izbjeglice se u Tovarniku, do kojeg stižu autobusima, ukrcavaju u vlak za Botovo. Granični prijelaz nije dopušteno snimati.

14:11 - Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić u utorak je rekao da na Zagrebačkom velesajmu trenutno nema migranata, ali da je Zagreb i dalje spreman za njihov prihvat.

"Migranti dođu i odu. Sve funkcionira na zadovoljavajući način", izjavio je Kalinić.

Naveo je da je trenutno na Zagrebačkom velesajmu svega dvoje, troje migranata jer se oni koji ulaze u Hrvatsku direktno usmjeravaju prema slovenskoj i mađarskoj granici.

"To je problem koji traje, 'vezana štednja'...Zagrebački velesajam postat će aktualan ako se zatvore granice", smatra Kalinić te dodaje da je Zagreb spreman "iste sekunde" primiti do 3000 migranata. Moguće je i više, no sve to su pitanja koja se trebaju rješavati na državnoj razini, kazao je.

Kalinić napominje da informacije o dolasku i odlasku migranata dobivaju direktno iz Ministarstva unutarnjih poslova.

"Iako je u početku bilo dosta 'gluhih telefona', sada je sve ok", rekao je.

Napomenuo je da su djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama u pripremi u Zagrebu, dok su drugdje na teren upućene ekipe Civilne zaštite Grada Zagreba.

14:03 - Od prvog dana izbjegličke krize pruženo je 3.400 zdravstvenih usluga prema migrantima, od čega 60 hospitalizacija, izjavio je utorak ministar zdravlja Siniša Varga u Sisku, gdje je otvorio javni natječaj za izvođače radova na izgradnji novog, središnjeg paviljona Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić.

Varga je rekao kako je za pomoć izbjeglicama trenutno angažirano 40 timova hitne medicinske pomoći te veći broj liječnika opće medicine, među kojima i zaposlenici domova zdravlja i koncesionari.

"Na mjestima gdje se pruža zdravstvena zaštita osigurani su lijekovi i druge medicinske potrepštine te nijednom nije uskraćena zdravstvena zaštita onima kojima je bila potrebna. Od prvog dana krize pruženo je 3.400 usluga, od čega 60 hospitalizacija. Svima možemo na vrijeme pružiti zdravstvenu zaštitu", poručio je Varga.

Istaknuo je da su zdravstveni problemi, budući da se uglavnom radi o mlađoj populaciji, najčešće povezani sa stresom, umorom, posjekotinama i uganućima. Zdravstvenim djelatnicima, dodao je, pritom je primarna briga zadržati kontinuitet pružanja usluga hrvatskim građanima. "Sve funkcionira tako da migrantska kriza ne ugrožava zdravstvenu zaštitu naših građana", rekao je Varga.

Grčić: Trošak izbjeglica pokrivamo iz robnih rezervi

13:58 - Potpredsjednik Vlade Branko Grćić izjavio je u utorak da nema precizne podatke o troškovima zbrinjavanja izbjeglica, istaknuvši da se oni uglavnom pokrivaju iz robnih rezervi gdje zasad ima dovoljno materijala i novaca.

"Zasad vlastitim snagama podupiremo te ljude i tako ćemo nastaviti. Izbjeglice zasad samo prolaze kroz Hrvatsku. Hrvatska ima određenu kvotu broja izbjeglica koju bi eventualno trebala trajnije zbrinuti. Ukoliko se to dogodi tražit ćemo odgovarajuće izvore financiranja koje je obećala Europska komisija", kazao je Grčić nakon predstavljanja budućih projekata koji će se financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Grčić je dodao da će se u idućim danima također razgovarati s lokalnim upravama o refundiranju troškova zbrinjavanja izbjeglica.

13:02 - Tijekom noći 22 autobusa su prevezla oko 1200 osoba iz kampa u Opatovcu prema Tovarniku. Taj vlak je već stigao na Botovo. U samom kampu brojka je uglavnom konstantna, oko 2500 ljudi. Danas je situacija malo drugačija zbog neočekivanog novog priljeva.

12:42 - Mještani Bapske pokazuju veliku empatiju. Vrijeme je berbe, a neki od njih su iznijeli grozđe i vodu pred kuću. U selu su postavili stolove s hranom, kavom, čajevima, na brzinu su skupili odjeću i obuću jer ima bosih. Većina se žuri pa samo zahvaljuje i produži, no neki se počaste.

12:31 - Do 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo ukupno oko 34.900 migranata. Od ponoći je na područje RH ušlo oko 2400 migranata. Prijevoz migranata do granice organizira se i dalje, dok se u privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi oko 1630 migranata. Tijekom jučerašnjeg dana iz RH izašlo je oko 5100 migranata. Dok je današnjeg dana do 9 sati RH napustilo oko 1160 migranata. Najveći priljev migranata očekuje se i dalje na području Tovarnika i Iloka. GP Bajakovo (ulaz/izlaz) zatvoren je za promet teretnih vozila na ulazu u RH.

Kolona na ulazu u Republiku Hrvatsku dugačka je oko 20 km, a na izlazu oko 4,5 km.

11:42 - Od Bapske do Opatovca isprekidana kolona koja stize pješice cestom. Policija kombijima prevozi ranjivije skupine. Cestom stižu muskarci, puno ih je iz Afganistana. Kroz Vukovar je prošao konvoj s 10 autobusa, krenuo je direktno sa granice u Tovarniku. Nije poznato kamo ih voze, ali najvjerojatnije na granicu s Mađarskom.

Tijekom noći ušlo oko 2,5 tisuće migranata i izbjeglica

11:40 - Veliki broj migranata i izbjeglica od noćas u Hrvatsku iz Srbije ulazi preko Bapske, malog srijemskog mjesta na području Iloka, potvrdila je policija.

Preko kopnene granice na tom području ulaze "nepregledne kolone izbjeglica" koje policija preusmjerava prema Iloku. Njihov broj je iznimno velik te je blokiran promet na tamošnjim prometnicama.

Velik dio njih kreće se državnom cestom od Bapske prema Opatovcu. Dio migranata i izbjeglica policija pokušava odmah u Bapskoj autobusima prevesti do prihvatnog centra u Opatovcu.

Tijekom noći preko područja Bapske u Hrvatsku ih ušlo oko 2,5 tisuće migranata i izbjeglica koje se još uvijek smješta u prihvatni centar u Opatovcu, kapaciteta oko četiri tisuće osoba.

Veliki broj migranata u Hrvatsku ulazi i dalje i preko Tovarnika. U 11 sati je prema Opatovcu otišlo osam autobusa punih izbjeglica koje su ušle preko Tovarnika.

U Hrvatsku je do ponedjeljka u 12 sati ušlo oko 29.910 migranata, posljednji su, jučer objavljeni podatci MUP-a.

Srbijanski ministar o Bajakovu: Nije bilo razloga za zatvaranje

10:08 - Srbijanski ministar pravde Nikola Selaković ocijenio je u utorak da hrvatske vlasti nisu imale razloga zbog izbjegličke krize jednostrano zatvoriti granični prijelaz Bajakovo za teretni promet i najavio da će jedna od glavnih tema današnje izvanredne sjednice vlade Srbije biti razmatranje protumjera i svih mogućnosti koje službeni Beograd ima u ovoj situaciji.

"Ne postoji nijedan racionalni razlog niti ijedno razumno objašnjenje zašto zaustaviti protok robe, teretni promet i to na koridoru koji je jedna od žila kucavica u regiji", rekao je jutros Selaković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ministar pravde je ukazao na to da su dva cestovna koridora veoma važna za Srbiju na putu prema zapadnoj Europi - od Beograda i Novog Sada prema Horgošu i od Beograda i Šida do Bajakova.

"Zatvaranje tog cestovnog pravca nama na dnevnoj razini nanosi višemilijunsku materijalnu štetu, cijelom gospodarstvu, našoj državi", istaknuo je Selaković.

Naglašavajući kako se pokazalo koliko je Srbija bitan čimbenik u jugoistočnoj Europi, ministar Selaković ocijenio je aktualnu situaciju kao "možda pravu priliku za Europsku uniju da još jednom utvrdi važnost Srbije".

09:59 - U prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu noćas je pristiglo između tisuću i dvije tisuće migranata i izbjeglica koji su u Hrvatsku iz Srbiju ušli iz pravca iločkog prigradskog naselja Bapska, a njihov dolazak stvorio je manju gužvu na ulazu u prihvatni centar u koji i dalje pristižu.

Konstantno ih je u centru oko 2500. Migranti i izbjeglice koje su iz Srbije u Hrvatsku ušle preko Bapske nitko nije očekivao jer je to područje brdovito, pa nemaju pregled kretanja kao kada u Hrvatsku ulaze preko Tovarnika koji je u ravnici.

Jutros otišao 11 izvanredni vlak

Iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun potvrdio je kako su do sada, upravo zbog loše konfiguracije terena, migranti izbjegavali ulaziti u Hrvatsku preko iločkog područja i tamošnje kopnene granice sa Srbijom. Do sada je naime u Hrvatsku preko iločkog područja ušlo tek 46 izbjeglica ali su se očito trendovi promijenili, kaže.

Najveći broj migranata i izbjeglica i dalje pristiže preko Tovarnika odakle se vlakovim upućuju prema mađarskoj i slovenskoj granici. Jutros je prema Botovu otišao 11 izvanredni vlak.

U Opatovcu se pojavila i grupa studenata medicine iz Beča kojima policija nije dozvolila dijeljenje lijekova izbjeglicama, ali su ipak uspjeli ipak podijeliti nekoliko pokrivača.

Prihvatni centar slovenske policije u Brežicama trenutačno je potpuno prazan i spreman za prihvat novih izbjeglica i migranata, bude li potrebno.

Stanje na austrijskim graničnim prijelazima u Gradišću u utorak je mirno a dan ranije u zemlju je tim putem iz Mađarske ušlo gotovo 10.000 izbjeglica.

09:38 - U prihvatni centar Opatovac tijekom noći došle su brojne izbjeglice. Dok su bili okupljeni pred ulazom došlo je do naguravanja s policijom, a sve su zabilježili fotoreporteri.

Stanje na hrvatsko-slovenskoj granici se normalizira

08:54 - Nakon prolaska većeg broja migranata i izbjeglica preko graničnih prijelaza Bregana i Harmica proteklih dana stanje na hrvatsko-slovenskoj granici se normalizira, a odgođena je i izvanredna sjednica slovenskog parlamenta o izbjegličkoj i migracijskoj problematici, objavili su jutros slovenski meidji.

Umjesto danas, sjednica parlamenta o sigurnosnim aspektima migrantske krize i njenim posljedicama za Sloveniju održat će se u srijedu, s čime se složila i oporba koja je tražila sazivanje. Predsjednik parlamenta Milan Brglez kazao je da će se rasprava održati iza zatvorenih vrata, a za javnost će se otvoriti samo glasovanje o zaključcima.

Sjednicu su prošlog tjedna, odmah nakon ulaska u Sloveniju prvog većeg broja migranata iz Madžarske i Hrvatske zatražili demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI), te Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Iako Janšu uglavnom lijevi mediji u Sloveniji znaju nazivati "slovenskim Orbanom" koji voli zagovarati radikalna rješenja, ne vjeruje se da će on tražiti dodatno angažiranje vojske u sadašnjoj krizi nego se založiti za dobivanje dodatnih potpora i garancija Sloveniji iz Bruxellesa u njenim nastojanjima da i dalje štiti schengensku granicu i kontrolira tokove migranata.

Slovenska policija navela je da je stanje na Bregani i Harmici jutros normalizirano, ali su slovenski organi i dalje u pripravnosti za mogući novi dolazak većeg broja izbjeglica. Kako prenose slovenski mediji, Slovenija očekuje da Hrvatska neće nekontrolirano upućivati veći broj izbjeglica i migranata kako se dogodilo u petak i subotu, te očekuju da bi na Breganu idućih dana moglo doći najviše 3000 onih koji žele preko u Austriju i Njemačku.

'Srbija trpi milijunsku štetu zbog zatvaranja granica'

Slovenski ministar financija Dušan Mramor izjavio je jučer da je vlada iz rezervi proračuna za ovu godinu već osigurala 5,8 milijuna eura za upravljanje migracijskom krizom, a mediji navode da se očekuje i pomoć Bruxellesa, te pojedinih europskih država.

Kako je jutros javio Slovenski radio, veći dio izbjeglica koji je proteklih dana došao u Sloveniju već je prešao u Austriju koja je jučer i tijekom noći prihvaćala migrante iz Slovenije preko graničnog prijelaza Šentilj, te odbila primiti samo njih desetak.

Prihvatni centar slovenske policije u Brežicama trenutačno je potpuno prazan i spreman za prihvat novih izbjeglica i migranata, bude li potrebno.

Unatoč djelomičnoj normalizaciji prilika na prijelazima, željeznički promet između Slovenije i Hrvatske i dalje je obustavljen unatoč upozorenjima trgovačkih i transportnih tvrtki da zbog toga i obustave teretnog prometa cestama zbog stanja na Bajakovu nastaje velika ekonomska šteta.

Hrvatska ušla u rutinu

Oko 9 sati u Botovo bi trebao stići vlak pun izbjeglica. Izvanredni vlakovi tamo ih odvoze iz Tovarnika u koji i dalje pristižu izbjeglice. Nakon prelaska granice prebacuje ih se u šatorsko naselje u Opatovcu gdje ih je u ponedjeljak dočekivao ministar Ranko Ostojić.

Na graničnom prijelazu Bregana situacija je u utorak ujutro mirna i promet se odvija normalno.

A zbog odluke Hrvatske da za teretni promet zatvori granični prijelaz Bajakovo srbijanska vlada u utorak će održati hitnu sjednicu. Premijer Aleksandar Vučić zatražio je od Hrvatske da otvori taj prijelaz i zaprijetio protumjerama.

Inače, Hrvatska je čini se ušla u rutinu s prihvatom i transportom izbjeglica. Izgrađeno je prihvatilište za maksimalno 5000 ljudi ljudi u kojem se zadržavaju 24 sata i prevoze prema Mađarskoj ili prema Sloveniji.

Crveni križ u Hrvatskoj spojio 20 obitelji; Vučić zaprijetio Hrvatskoj

Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo više od 29 tisuća ljudi. Iz Hrvatske su u Sloveniju izlazili na graničnim prijelazima Harmica i Bregana, a u Republiku Mađarsku u Baranjskom Petrovom Selu, Terezinom Polju pokraj Virovitice te vlakovima na graničnom prijelazu Botovo. Službenih statistika o broju izbjeglica koje su izašle iz Hrvatske nema.

Oko 2500 migranata koje su smještene u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu u ponedjeljak je obišao glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Elhadj As Sy, koji je pohvalio napore hrvatske Vlade i Hrvatskog Crvenog križa te drugih organizacija na prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

EKSKLUZIVNO Predsjednica u Dnevniku Nove TV: 'Gospođa Merkel nije svjesna da je napravila kaos koji sada treba riješiti'

"Pozdravljamo i čestitamo na svim naporima kako bi se odgovorilo na njihove potrebe i to prvenstveno Vladi Republike Hrvatske što je omogućila stvaranje takve klime u kojoj nam je dana mogućnost da odgovorimo na situaciju", izjavio je Elhadj As Sy novinarima.

Pohvalio je i napore koje na zbrinjavanju migranata u Opatovcu čine brojni volonteri te UNHCR, UNICEF i MAGNA koji, po njegovim riječima, sve što čine, čine u dogovoru s Hrvatskim Crvenim križem (HCR).

"Drago mi je što mogu vijedti ne samo da HCR odgovara na ovu situaciju pojedinačno, nego isto tako radimo zajedno s drugim partnerskim organizacijama", kazao je As Sy. Zahvalnost je izrazio i Hrvatskoj vojsci koja je, kako je rekao, u Opatovcu nazočna da bi pomagala i umirivala, a ne zastrašivala i plašila. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene