Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

"Rusiji ne smije biti dopušteno da pobijedi u ratu'', poručio novi njemački ministar, ali postoji jedna zadrška

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ne zna s kim bi vodio mirovne pregovore jer ne zna je li ruski predsjednik Vladimir Putin živ. Na odgovor Kremlja nije trebalo dugo čekati, a u Kijev je doputovao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i sastao se sa Zelenskim.

 

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nije siguran da je ruski predsjednik Vladimir Putin živ pa ne zna s kim bi mogao voditi mirovne pregovore 
  • Kremlj odgovorio Zelenskom
  • Charles Michel doputovao u Kijev
  • Dmitrij Medvedev poručio da će gubitak Rusije u ratu u Ukrajini dovesti do nuklearnog rata
  • Zelenski rekao da je pokrenuta istraga helikopterske nesreće

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:30 Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je u četvrtak da Berlin neće unilateralno djelovati kada je riječ o slanju borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini: "Morat ćemo pričekati i vidjeti kako će to ići dalje. U pregovorima smo, naročito s našim transatlantskim partnerom SAD-om. Upravo kao što smo postupili u svim ranijim slučajevima: bit je ne djelovati samostalno".

Dodao je da se radi o "usklađenom" djelovanju kao što je nedavno bio slučaj s vozilima Marder, čime je ponovio višemjesečni stav njemačkih dužnosnika. Naglasio je da je Njemačka postojano podupirala Ukrajinu od početka rata i da će nastaviti to činiti: "Rusiji ne smije biti dopušteno da pobijedi u ratu, a Savezna Republika Njemačka će dati svaki doprinos u tu svrhu".

Pročitajte i ovo Ilustracija "SPRIJEČENA POVREDA GRANICE" Napetosti u zračnom prostoru: Rusi otjerali njemački zrakoplov iznad Baltika

18:30 Skupina aktivista podnijela je u četvrtak kaznene prijave zbog djelovanja ruske paravojne skupine Wagner i njezinih pristaša u Srbiji, te protiv veleposlanika Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka i šefa srbijanske Sigurnosne informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, inače bliskog suradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijave je podnio čelnik građanske organizacije "Oktobar" beogradski odvjetnik Čedomir Stojković, optužujući skupinu Wagner da regrutira državljane Srbije za sudjelovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu: "Razložno sumnjamo da je Vulin kao direktor BIA dao zapovjedi, direktive i smjernice da se djelovanje Wagnera u Srbiji ne sprečava, da se protuobavještajni rad ne provodi i da je to izravan razlog zašto Rusija ovdje uspješno mobilizira građane Srbije i šalje ih u rat".

U ovom trenutku nije moguće potvrditi da li će i kako državno tužiteljstvo procesuirati kaznene prijave. Agencija Reuters javila je da ni rusko veleposlanstvo u Beogradu, ni BIA nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Boris Pistorius Charles Michel, Volodimir Zelenski Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP

18:00 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sastao se u četvrtak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim s kojim je razgovarao o potpori Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga te reformama koje Ukrajina mora provesti kako bi se pridružila Europskoj uniji nakon završetka rata.

Michel je dan ranije rekao da osobno podržava da Zapad pošalje Ukrajini tenkove. Na zajedničkom brifingu s Michelom, Zelenski je zatražio od saveznika da pošalju Kijevu više oružja što je moguće prije ističući da će to pomoći da se zajamči sigurnost Ukrajine i Europe.

17:09 Kijev je pozvao zapadne saveznike da požure s opskrbom tenkovima i protuzračnim obrambenim sustavima, rekavši da Ukrajina plaća životima dok se odugovlače rasprave u stranim prijestolnicama.

"Nemamo vremena, svijet nema ovo vrijeme", rekao je Andrij Jermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram te dodao: "Pitanje tenkova za Ukrajinu mora biti zatvoreno što je prije moguće. Baš kao i pitanja dodatnih sustava protuzračne obrane''.

Britanija će Ukrajini poslati 600 projektila Brimstone

16:23 Velika Britanija planira poslati Ukrajini 600 projektila Brimstone, rekao je u četvrtak britanski ministar obrane Ben Wallace, koji se sastao s drugim ministrima obrane u vojnoj bazi Tapi u Estoniji.

Predstavio je pojedinosti već najavljenog paketa vojne pomoći Ukrajini, uključujući tenkove Challanger i pojasnio koje tipove projektila će poslati te dodao: "Ako predsjednik Putin računa na to da će nam ove godine dosaditi, vara se. Napravit ćemo planove za ovu i iduću godinu i za godinu poslije toga i za dalje".

15:13 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na izjavu ukrajinskog predsjednik Volodimira Zelesnkog da "ne zna je li Vladimir Putin živ".

"Jasno je da su i Rusija i Putin veliki problem za Ukrajinu i za Zelenskog i jasno je da bi gospodin Zelenski, čisto psihološki, više volio da ni Rusija ni Putin ne postoje", rekao je Peskov.

Nijemci protiv slanja oružja Ukrajini

14:11 Sve je veći pritisak na Njemačku da isporuči Ukrajini svoje borbene tenkove Leopard 2, ali njemački građani ne podupiru njihovo slanje. Većina Nijemaca smatra da je njihova zemlja učinila dovoljno, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Od ukupno 2025 ispitanika, 43 posto bilo je protiv isporuke, a samo 39 posto bilo je "za". Još 16 posto nije izrazilo stajalište, pokazalo je istraživanje koje je za dpa proveo institut za ispitivanje javnog mnijenja YouGov.

Od ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo godinu dana, Njemačka je Ukrajini isporučila oružje i vojnu opremu u vrijednosti većoj od 2,2 milijarde eura, uključujući teško topništvo i sustave protuzračne obrane.

Svaki treći ispitanik smatra da je to već previše. Drugih 24 posto kaže da je količina isporuka odgovarajuća, dok 25 posto zahtijeva veću njemačku vojnu potporu Ukrajini.

Unatoč suzdržanosti ispitanika YouGov ankete prema tome da njihova zemlja izvozi tenkove, većina se ne protivi tome da druge zemlje to učine. Ukupno bi 47 posto bilo za to, 38 posto bilo bi protiv i 16 posto neodlučnih.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković PROGOVORIO I O POVEĆANJU CIJENA Plenković u Davosu: "U eurozoni smo manje izloženi, a zaštićeniji u krizama"

Pročitajte i ovo Ilustracija TRAGA SE ZA NESTALIMA Drama u Srbiji: Otac i sin skočili u rijeku da spase prijatelja, dvojicu odnijela nabujala rijeka

13:24 Ukrajinski napadi na Krim bili bi "jako opasni" poručio je u četvrtak Kremlj budući da je New York Times objavio da su američki dužnosnici sve skloniji da se pomogne Kijevu da napadne taj poluotok.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine i predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je Krim, kao i ukrajinski teritorij koji je zauzeo od veljače, povijesna Rusija.

Ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači, Rusija je zauzela velik dio istočne Ukrajine što joj je omogućilo da uspostavi kopneni most od Rusije do Krima.

"Samo razmatranje da se Ukrajini dopusti opskrba oružjem kojim bi mogla napasti ruski teritorij jako je opasno", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na redovnoj tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

"To bi značilo podizanje sukoba na novu razinu, što ne bi slutilo na dobro za globalnu i paneuropsku sigurnost".

Zelenski: "Ne znam je li Putin živ"

12:04 Švedska vlada objavila je u četvrtak da će poslati novu pošiljku vojne pomoći Ukrajini, koja će uključivati borbena oklopna vozila, te je naredila svojim oružanim snagama da pripreme pošiljku topničkog sustava Archer.

Oružje je vrijedno 429 milijuna američkih dolara i uključivat će i protutenkovsko oružje NLAW.

"Vojna pomoć Ukrajini apsolutno je ključna", rekao je premijer Ulf Kristersson novinarima te dodao: "Ukrajinske želje uvelike su utjecale za našu odluku."

Švedska će poslati oko 50 borbenih oklopnih vozila Type 90. Vlada nije rekla koliko će sustava Archer poslati.

Pred prezentaciju pomoći u četvrtak Švedska je najavila oko pet milijardi švedskih kruna vojne pomoći Ukrajini i nekoliko pošiljki humanitarne opreme.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović 30 godina Maslenice Milanović o Lavrovljevoj pohvali: "Sreo sam ga jednom kratko i hladno, a Grlence mu je na liri pjevušio ruske pjesmice na uho i pozvao Putina u Hrvatsku"

Pročitajte i ovo Ilustracija oba su uhićena Pijan namjerno autom udario 38-godišnjaka, a onda su se i potukli. Razlog je stvarno bizaran

11:19 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu i komentirao mogućnost mirovnih pregovora s Rusijom te rekao da ne zna s kime bi o tome razgovarao.

"Nisam siguran da je predsjednik Rusije (Vladimir Putin), koji se ponekad pojavljuje negdje na televiziji, nisam siguran da je to on. Nisam u potpunosti siguran da je on živ i da donosi odluke. Tko donosi odluke tamo? Koji su to ljudi? Nemam te informacije", rekao je Zelenski.

"Ne razumijem kako europskim čelnicima možete obećati jednu stvar, a sljedeći dan pokrenuti potpunu invaziju na našu zemlju. Samo mi nije jasno s kim imamo posla. Ne razumijem baš s kim trebamo pregovarati. Rusija prvo treba naći nekoga, a onda predložiti nešto", dodao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski o helikopterskoj nesreći

11:10 Osnivač plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin objavio je u četvrtak da su zauzeli selo nadomak Bahmuta, koji mjesecima opsjedaju, no priznao je da taj grad neće tako brzo pasti, pri čemu je jasno pohvalio organiziranost ukrajinskog otpora.

Prigožin je rekao: "Možemo sa sigurnošću reći da je naselje Kliščivka, jedno od većih predgrađa Bahmuta, potpuno pod nadzorom postrojbi Wagner." KIiščivka, koja je prije rata imala oko 400 stanovnika, nalazi se devet kilometara od središta Bahmuta, koji Wagnerovci mjesecima pokušavaju osvojiti.

Prigožin je, međutim, priznao da Wagner neće uspjeti tako brzo poraziti ukrajinske snage.

"Protivno različitim ocjenama da ukrajinske oružane snage bježe iz Artemovska (što je ruski naziv za grad Bahmut), to nije točno", napisao je te dodao: "Ukrajinske snage rade učinkovito, skladno. Od njih trebamo mnogo naučiti", objavio je.

"No u svakom slučaju vojnici Wagnera napreduju, metar po metar", zaključio je.

Pročitajte i ovo Nabujala rijeka Miljacka - 1 Obilne kiše u BiH Djevojka upala u nabujalu Miljacku i utopila se, tijelo pronađeno pet kilometara nizvodno

10:41 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjeluje na forumu u Davosu, gdje je govorio i o helikopterskoj nesreći u kojoj su poginuli visoki ukrajinski dužnosnici, uključujući i ministra unutarnjih poslova. Pritom je upitan boji li se za svoju sigurnost.

"Ne, ne brinem se zbog toga. Nemam tu više što dodati", odgovorio je predsjednik, nakon čega mu je publika zapljeskala.

Zatim je komentirao i tvrdnju novinara koji ga je intervjuirao da se radi o "helikopterskoj nesreći".

"Moram vam reći, zbog vojnog iskustva koje sada imam, koje moje društvo sada ima, ovo nije bila nesreća jer se dogodila zbog rata. Rat se ne odvija samo na bojištu i nema nesreća u ratu. Ovo su sve apsolutno posljedice rata", rekao i ukrajinski predsjednik.

Pročitajte i ovo Ilustracija bio s prijateljem Velika potraga za dječakom, poklopio ga ogroman val na šetnici i odnio u more: "Htjeli su se fotografirati"

9:52 Rusija je pokrenula kazneni postupak protiv američkog državljanina zbog sumnje u špijunažu, priopćila je u četvrtak Federalna sigurnosna služba Rusije (FSB). FSB nije otkrio identitet osobe i nije naveo je li osumnjičenik uhićen.

"Amerikanac je osumnjičen za prikupljanje obavještajnih podataka o biološkim temama usmjerenima protiv sigurnosti Ruske Federacije", objavio je FSB.

Američko veleposlanstvo nije bilo odmah dostupno za komentar.

Zelenski kritizirao Njemačku

9:17 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak oklijevanja Njemačke da odobri isporuku teških tenkova.

"Postoje trenuci kada se ne smije oklijevati niti uspoređivati. Kada netko kaže 'isporučit ću tenkove ako to učini netko drugi'", rekao je Zelenski na videokonferenciji održanoj tijekom doručka na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Time je komentirao medijske informacije da je Berlin spreman odobriti isporuku svojih tenkova Leopard ako Sjedinjene Države pristanu isporučiti napredne tenkove Abrams.

Iz američkih izvora doznaje se da bi Washington trebao odobriti oklopna vozila Stryker Ukrajini, ali nije za to da šalje vlastite tenkove, uključujući M1 Abrams.

Pročitajte i ovo Sastanak premijera Andreja Plenkovića i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Davosu VAŽAN SUSRET U DAVOSU Plenković se sastao s Vučićem: Premijer objavio o čemu su razgovarali

Pročitajte i ovo Vodostaj Korane Nađite toplo mjesto VIDEO Narančasti meteoalarm! Dijelovi Hrvatske zatrpani snijegom, raste i vodostaj rijeka: Pripremite se na rizike

9:00 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je u četvrtak da je na "putu za Kijev", gdje će razgovarati o novim mjerama potpore Ukrajini s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je zatražio brže isporuke oružja.

Dvojica čelnika razgovarat će o "konkretnim mjerama (...) kako bi Ukrajina bila snažnija", izjavio je Charles Michel u poruci na Twitteru.

Saveznici NATO-a obećali su Kijevu "snažniju podršku isporukama teškog i modernijeg oružja" oružja kako bi se ukrajinski vojnici mogli suprotstaviti ofenzivama Rusije.

Medvedev zaprijetio nuklearnim ratom

8:51 Dmirtij Medvedev, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, na Telegramu je zaprijetio nuklearnim ratom. Medvedev je od 2020. čelnik ruskog vijeća sigurnosti, a prije toga bio je predsjednik i premijer Rusije.

"Sutra će u NATO-ovoj bazi Ramstein veliki vojni vođe raspravljati o novim taktikama i strategijama, kao i o opskrbi Ukrajine novim teškim oružjem i projektilnim sustavima. I to je odmah nakon foruma u Davosu, gdje su nerazvijeni politički partijaneri poput mantre ponavljali: 'Da bismo postigli mir, Rusija mora izgubiti'", napisao je Medvedev.

"I nikad nikome od njih ne padne na pamet da iz toga izvedu sljedeći očit zaključak: gubitak nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati izbijanje nuklearnog rata. Nuklearne sile ne gube velike sukobe o kojima njihova sudbina ovisi. To bi trebalo biti očito svakome, čak i zapadnom političaru koji je zadržao bar neki trag inteligencije", dodao je u objavi na Telegramu.

Pročitajte i ovo Centar za reciklažu UTVRĐUJE SE IDENTITET Pronađeno tijelo žene u centru za reciklažu: Je li riječ o nestaloj Ani Walshe?

Pročitajte i ovo Uhićeni Hrvati u Zambiji Platili sve što se tražilo Dnevnik Nove TV doznaje: Rješava se posljednja prepreka za izlazak Hrvata iz zambijskog zatvora

8:05 Kijev je pokrenuo istragu helikopterske nesreće koja se dogodila u Brovariju, gradu u blizini Kijeva, u kojoj je poginulo najmanje 14 osoba, uključujući i ministra unutarnjih poslova. Nesreća je prouzrokovala velik požar i uništila dio vrtića.

Predsjednik Volodimir Zelenski nesreću je nazvao "užasnom tragedijom" i rekao da je ukrajinske sigurnosne službe pokrenule kriminalističku istragu.

"Rekao sam čelniku sigurnosnih službi u Ukrajini da, u suradnji sa svim drugim nadležnim tijelima, razjasni sve okolnosti ove katastrofe", rekao je ukrajinski predsjednik.

Dodao je da je Ukrajina u nesreći "izgubila ljude koji su bili profesionalci, patrioti i pouzdani vođe".

Što se jučer događalo u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene