Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nađite toplo mjesto

VIDEO Narančasti meteoalarm! Dijelovi Hrvatske zatrpani snijegom, raste i vodostaj rijeka: Pripremite se na rizike

Vodostaj Korane
Vodostaj Korane Foto: Cropix
Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su zbog vjetra narančasto upozorenje te za petak crveno i narančasto upozorenje. U Zagrebu i gorju počeo je padati snijeg, kojih bi s padom temparature moglo biti i u nizinama, osobito sjeverozapadne Hrvatske.

U Zagrebu je tijekom jutra počeo padati snijeg, a moguć je ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana, javlja DHMZ.

Građani diljem zemlje odlučili su iskoristiti ove trenutke i uživati u snježnoj bjelini. Objavili su tako fotografije i snimke iz Ravne Gore i Gornjeg Jelenja koje je već jako zatrpano snijegom.

 

Na kopnu će puhati povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U Dalmaciji će puhati umjeren do jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu umjerena do jaka bura bit će u jačanju. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 1 do 7, na Jadranu između 7 i 13 Celzijevih stupnjeva.

Žuto upozorenje izdano je i za veći dio obale, u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji zbog vjetra, snijega i poledice te u Istri, na riječkom području, Kvarneru i podvelebitskom dijelu zbog grmljavinskog nevremena. Za jug Hrvatske izdano je narančasto upozorenje zbog mjestimice vrlo jakog, pa i olujnog juga.

Za dijelove Hrvatske izdana su upozorenja meteoalarma. Naime, za zagrebačku i karlovačku regiju izdano je žuto upozorenje zbog snijega i poledice, a moguće je i pet do 15 centimetara snijega. Za gospićku regiju, koja uključuje i Gorski kotar, također je proglašeno žuto upozorenje zbog snijega i poledice, ali upozoravaju na mogućnost da padne više od 15 centimetara snijega.

Velebit i Dalmacija

Za četvrtak je izdano narančasto upozorenje za Velebitski kanal zbog pojačane do jake, navečer mjestimice vrlo jake bure, s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h), te za južnu Dalmaciju, gdje puše mjestimice jak i vrlo jak, a mjestimice olujan južni i jugozapadni vjetar, s najjačim udarima 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za sutra je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje. Očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka, navečer i olujna bura. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Narančasto upozorenje za Rijeku - vjetar bi mogao čupati stabla

Narančasto upozorenje na vjetar izdano je za riječku regiju. Očekuje se jaka, prema kraju dana podno Velebita i olujna bura.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Također, narančasto upozorenje izdano je za područje zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne i srednje Dalmacije, gdje se očekuje pojačana do jaka, mjestimice vrlo jaka i olujna bura, s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h) te za južnu Dalmaciju gdje je moguće jako, mjestimice i vrlo jako jugo uz obalu u okretanju na buru s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Vodostaj Neretve najviši od početka zime

Obilne kiše koje padaju ovih dana povećale su vodostaj Neretve koji varira ovisno o ispuštanju vode iz hidroakumulacija na Neretvi. Vodostaj je jutros u 02 sata sati u Metkoviću iznosio 252 centimetara što je bio najveći izmjeren ove zime.

Do jutra je vodostaj opao za oko sedam centimetara, ali prema pravilima Hrvatskih voda na snazi su pripremne mjere za obranu od poplava. S obzirom da je izgrađen nasip na desnoj strani grada Metkovića i da su u funkciji crpke koje prepumpavaju višak vode na desnoj strani Metkovića ne bi trebalo biti poplava.

Meterolozi i narednih dana najavljuju obilne kiše pa je za pretpostaviti da će vodostaj još rasti.

Pripremne mjere obrane od poplava proglašavaju se na visini vodostaja od 240 centimetara u gradu Metkoviću. Redovne mjere obrane od poplava idu na 300 centimetara, izvanredne na 360 centimetara dok se izvanredno stanje proglašava kod visine vodostaja od 380 centimetara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VISOKI VODOSTAJI U Karlovcu poplavljene ceste: "Vodostaji su blizu vrhunca. U zadnjih 38 dana ovo nam je treća poplava"

U Lici i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, no stanje se smiruje

U Lici su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave proglašene u srijedu zbog bujičnih poplava, no više ne pada kiša nego snijeg, voda se s poplavljenog područja povlači u ponore i očekuje se smirivanje, doznaje se u četvrtak u od županijskog voditelja Civilne zaštite Jose Živkovića.

Također se očekuje i da će se do voda povući iz podruma nekoliko kuća u Ličkom Novom koje su od sinoć poplavljene jer je, kako kaže gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, vodostaj Novčice jutros pao za oko 12 centimetara u odnosu na sinoć.

Još se brže povlači voda u Pazarištu jer je vodostaj Tisovca metar i pol niži nego jučer, kaže Starčević i naglašava da na velikom prostoru grada Gospića nigdje drugdje problema nema, a u ta dva mjesta je tako oduvijek za velikih kiša, a za sve se potrebe stanovništva pobrinu vatrogasci i HGSS, te policija.

U Lici su u utorak proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave za rijeku Tisovac, a u srijedu i za Bogdanicu Novčicu te Kosinjski Bakovac jer su obilne kiše podigle vodostaje na rijekama i potocima zbog čega je došlo do izlijevanja na ceste, ponegdje i u podrume kuća.

Vodostaj Korane Meteoalarm (Foto: DHMZ)

HAK upozorava

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto, poručuju u četvrtak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) upozoravajući na zimske uvjete u Gorskom kotaru.

Napominju i kako je prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb - Split - Ploče na 369. kilometru između čvorova Vučevica i Dugopolje u smjeru Dubrovnika te na 386. kilometru između čvorova Bisko i Dugopolje u smjeru Zagreba, a vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine.

Za sve skupine vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb - Split - Ploče; Jadranska magistrala (DC8); državna cesta DC1 Karlovac - Knin - Split; Krčki i Paški most te Most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a vrlo jaka kiša mjestimice u Dalmaciji. Mogući su odroni. Na autocesti A6 Rijeka - Zagreb između Bosiljeva II i Kikovice vožnju otežava i usporava snijeg i jak vjetar. Ponegdje ima magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

HAK vozačima savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak te na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru te pojedinim cestama u Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica te državnu cestu kroz Gorski kotar (DC3) Zdihovo - Delnice - Kikovica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prema vikendu sve hladnije Na snazi brojna upozorenja, upaljen crveni meteoalarm: Proglašene i izvanredne mjere zbog poplava

Zbog vode na kolniku zatvorene su pojedine ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Večeras od 20 sati do 5 sati ujutro bit će zatvorena autocesta A2 Zagreb - Macelj između čvorova Krapina i Trakošćan, u oba smjera. Obilazak je državnom cestom DC1.

Pročitajte i ovo Nevrijeme na Jadranu STIGLO NAJAVLJENO NEVRIJEME Obilna kiša u Dalmaciji stvara probleme na cestama: Kod Trogira pala 71 litra po kvadratnom metru

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Zbog vjetra u prekidu su trajektne linije Dubrovnik - Koločep - Lopud - Suđurađ, kao i katamaranske linije Ubli - Korčula - Dubrovnik, Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Korčula - Hvar - Split i Jelsa - Bol - Split te brodska linija Komiža - Biševo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene