Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KATASTROFA U UKRAJINI

VIDEO/FOTO Zelenski se oglasio o strašnoj tragediji, objavljen video uplakane svjedokinje: "Pilot je izabrao najmanju zgradu..."

Aktualno Galerija Ukrajinske hitne službe na mjestu na kojem je pao helikopter u Brovariju - 1 Ukrajinske hitne službe na mjestu na kojem je pao helikopter u Brovariju - 1 Foto: Afp Ukrajinske hitne službe na mjestu na kojem je pao helikopter u Brovariju - 2 Ukrajinske hitne službe na mjestu na kojem je pao helikopter u Brovariju - 2 Foto: Afp Ukrajinske hitne službe na mjestu na kojem je pao helikopter u Brovariju - 3 Ukrajinske hitne službe na mjestu na kojem je pao helikopter u Brovariju - 3 Foto: Afp +0 Ukrajinske hitne službe na mjestu na kojem je pao helikopter u Brovariju - 4 Galerija 1/4 >>
Najmanje 14 ljudi poginulo je u srijedu u padu helikoptera ukrajinske državne službe za izvanredne situacije (SES) u kojem se nalazio ministar unutarnjih poslova Denis Monastirskij s dužnosnicima, doznaje se iz najnovijeg izvješća.

U helikopterskoj nesreći koja se dogodila u gradu Brovariju u blizini Kijeva poginuli ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, njegov zamjenik Jevhen Jenin i državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Juri Lubkovič.

Ukrajinska Služba za hitne situacije objavila da je u nesreći poginulo najmanje 14 ljudi, uključujući četvero djece. Prema tim informacija, prijašnje izjave ukrajinskih dužnosnika da je poginulo najmanje 18 ljudi nisu bile točne.

SES navodi da je u toj nesreći ozlijeđeno 25 ljudi, među kojima je 11 djece te da raščišćavanje mjesta nesreće i dalje traje.

Pročitajte i ovo Privedena Greta Thunberg, aktivistica - 3 Prosvjed zbog rudnika Greta Thunberg nakon uhićenja jasno poručila: "Zaštita klime nije zločin"

Anton Gerašenko, savjetnik poginulog ministra, na svom je Twitteru objavio video u kojoj svjedokinja priča o padu helikoptera.

"Helikopter se okretao, gorio i odletio. Koliko ja razumijem, pilot je izabrao najmanju zgradu jer je u blizini i dvokatnica i deseterokatnica. To je vrtić. Mislim da ondje ima žrtava", u suzama je rekla žena.

Gerašenko je na Twitteru objavio i slike svojih poginulih suradnika.

"Moje kolege, moji prijatelji. Kakva tragičan gubitak. Najdublja sućut njihovim obiteljima", napisao je.

Monastirskij je letio na prvu crtu bojišnice, no helikopter Super Puma EC-225 (Airbus Helicopters, ex-Eurocopter) se srušio u gradu nedaleko od Kijeva. 

Helikopter je bio na putu prema gradu Harkivu, gdje su se ukrajinski dužnosnici trebali susresti sa šefom regionalne policije Volodimirom Timoškom.

"Danas sam se trebao naći i rukovati se s njima. Nisam trebao vidjeti samo vođe nego i prijatelje koje sam poštovao i kojima sam se radovao. Nemam riječi, ne mogu vjerovati", napisao je Timošenko na Facebooku.

Zelenski o strašnoj tragediji

O nesreći se oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvavši je "strašnom tragedijom" te dodao da se točan broj žrtava još uvijek utvrđuje.

"25 osoba je ozlijeđeno, među njima i desetero djece. U ovom trenutku znamo da je troje djece poginulo. Bol je neizreciva. Helikopter je pao i na područje vrtića", napisao je Zelenski na Telegramu.

"Sigurnosnim službama Ukrajine naredio sam da, u suradnji s nacionalnom policijom i drugim službenim tijelima, otkriju sve okolnosti ovoga što se dogodilo", dodao je.

Pročitajte i ovo Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov IZ RUSIJE S LJUBAVLJU Pljušte reakcije na Lavrovljeve pohvale Milanoviću: "Zanimljivo će biti pratiti kako se sada koprcaju Karijesovi mališani"

Na kraju objave izrazio je sućut članovima obitelji i prijateljima poginulih.

"Denis, Jevhen, Juri, tim ministarstva unutarnjih poslova istinski su ukrajinski domoljubi. Neka počivaju u miru. Neka svi koji su ovog crnog jutra izgubili živote počivaju u miru", napisao je ukrajinski predsjednik.

Pročitajte i ovo Sestra Andre U 119. godini života Umrla najstarija osoba na svijetu, časna sestra je prije smrti otkrila tajnu dugovječnosti

Ukrajinske službe sigurnosti istražuju sve scenarije, uključujući i "namjerni čin destrukcije". Pomoć u istrazi uzroka nesreće ponudila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Na snimkama i slikama s mjesta nesreće se vidi da je pad helikoptera izazvao velik požar i da je uništen velik dio katnice. Također se mogu vidjeti i tijela poginulih osoba. 

Strani političari poslali poruke sućuti

Od poginulih ukrajinskih dužnosnika opraštaju se i razni strani političari, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Iskrena sućut premijeru Denisu Šmihalu, predsjedniku Volodimiru Zelenskom i obiteljima žrtava zbog tragične smrti ministra Monastirskog i drugih ukrajinskih dužnosnika u strašnoj nesreći. U ovim teškim vremenima za Ukrajinu, nastavljamo stajati uz ukrajinsku vladu i narod", napisao je premijer na Twitteru.

Sućut su izrazili i strani dužnosnici među kojima su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

Sućut je izrazila i veleposlanica SAD-a u Ukrajini Bridget A. Brink.

"Šokirana sam i tužna zbog užasnih vijesti iz Brovarija. Moja najdublja sućut svim voljenima ministra Monastirskog, prvog zamjenika Jenina i svih ubijenih i ozlijeđenih u jutrošnjoj nesreći. Naša su srca sa zajednicom Brovarija i našim prijateljima i partnerima ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova", napisala je Brink.

Pročitajte i ovo Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov IZ RUSIJE S LJUBAVLJU Pljušte reakcije na Lavrovljeve pohvale Milanoviću: "Zanimljivo će biti pratiti kako se sada koprcaju Karijesovi mališani"

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također se oglasila o nesreći.

"Tragedija je pogodila u srce ratom razorene Ukrajine. Izražavam svoju iskrenu sućut obiteljima žrtvi i cijeloj državi nakon helikopterske nesreće u Brovariju. Mi tugujemo s vama", napisala je na Twitteru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prema vikendu sve hladnije Na snazi brojna upozorenja, upaljen crveni meteoalarm: Proglašene i izvanredne mjere zbog poplava

Sućut je izrazio i britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

"Tragične vijesti o jutrošnjoj helikopterskoj nesreći u Ukrajini u kojoj su živote izgubili ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, članovi njegova tima i civili. Denis je bio prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva. Spremni smo pomoći Ukrajini kako god možemo", napisao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene