Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prva je lakša, ali druga...

Putin je turskom predsjedniku objasnio svoje zahtjeve za prestanak rata: Dijele se u dvije kategorije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska bi mogla biti prva država koja je uspjela dogovoriti susret ruskog i ukrajinskog predsjednika. Razmatra se sastanak u Istanbulu ili Ankari. Putin je turskom predsjedniku rekao svoje zahtjeve za mirovni sporazum, koji se dijele u dvije kategorije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak poslijepodne nazvao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i rekao mu koji su to precizni zahtjevi Rusije za mirovni sporazum s Ukrajinom.

Nakon završetka telefonskog razgovora BBC je razgovarao s vodećim Erdoganovim savjetnikom i glasnogovornikom Ibrahimom Kalinom.

Prva kategorija zahtjeva

Prema Kalinu, prva četiri zahtjeva Ukrajini ne bi bilo preteško ispuniti.

Glavni među njima je prihvaćanje Ukrajine da bude neutralna i da se ne bi trebala prijaviti za pridruživanje NATO-u. To je već priznao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Postoje i drugi zahtjevi u ovoj kategoriji, koji se uglavnom čine elementima koji ruskoj strani spašavaju obraz.

Ukrajina bi morala proći proces razoružanja kako bi osigurala da ne predstavlja prijetnju Rusiji. U Ukrajini bi morala postojati zaštita za ruski jezik. A postoji nešto i što se zove denacifikacija.

Ovo je duboko uvredljivo za Zelenskog, koji je i sam Židov i čiji su rođaci poginuli u holokaustu, ali turska strana vjeruje da će to Zelenskom biti dovoljno lako prihvatiti. Možda će Ukrajini biti dovoljno da osudi sve oblike neonacizma i obeća da će ih suzbiti.

Druga kategorija zahtjeva

Druga kategorija je ona s kojom će biti poteškoća, a u svom telefonskom razgovoru Putin je rekao da će biti potrebni direktni pregovori između njega i predsjednika Zelenskog prije nego što se postigne dogovor o tim točkama. Zelenski je već rekao da je spreman sastati se s ruskim predsjednikom i pregovarati s njim jedan na jedan.

Erdoganov glasnogovornik je bio mnogo manje konkretan o tim pitanjima, naveo je BBC. Kalin je rekao da se jednostavno radi o statusu Donbasa u istočnoj Ukrajini, čiji su se dijelovi već odvojili od Ukrajine i naglasili svoju ruskost i status Krima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dug put do kazne Što će se dogoditi ako se utvrdi da je u Ukrajini počinjen ratni zločin? Stručnjakinja objašnjava može li Putin biti izručen

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOJI IM JE CILJ? Četiri velika ruska amfibijska ratna broda prošla pored Japana u smjeru Europe: "Neobično je da prolaze tako blizu..."

Iako Kalin nije išao u detalje, pretpostavka je da će Rusija zahtijevati da ukrajinska vlada odustane od teritorija u istočnoj Ukrajini

Druga je pretpostavka da će Rusija zahtijevati da Ukrajina formalno prihvati da Krim pripada Rusiji. Rusija nema zakonsko pravo posjedovati Krim i potpisala je međunarodni ugovor nakon pada komunizma, ali prije nego što je Vladimir Putin došao na vlast, prihvaćajući da je Krim dio Ukrajine.

Ako se detalji bilo kojeg sporazuma ne razriješe s velikom pažnjom, predsjednik Putin ili njegovi nasljednici uvijek bi ih mogli iskoristiti kao izgovor za ponovnu invaziju na Ukrajinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene