Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin traži pritisak na Gruziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin tražio je u petak od Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) da izvrši pritisak na Gruziju koja, drži on, potiče napetosti i priprema oružanu akciju u Osetiji i Abhaziji.

- OESS se treba potruditi promijeniti orijentaciju sadašnje uprave Gruzije, koja jedino želi povećati napetost, piše Putin u pismu šefu OESS-a Karelu De Guchtu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mračno poglavlje povijesti "Ukradeno je više od 100.000 beba, to se radilo sustavno": Prodane blizanke upoznale su se preko društvenih mreža Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

- Međunarodna zajednica ne može više ignorirati neodgovornost gruzijskih vlasti, prema tekstu kojeg je objavila tiskovna služba Kremlja, stoji u nastavku. 

Ruski predsjednik također optužuje Gruziju da "priprema vojni
scenarij rješenja sukoba s Abhazijom i Južnom Osetijom", dva gruzijska separatistička područja, neovisna od oružanih sukoba početkom 1990. godine., koje gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili namjerava ponovno osvojiti.

Gruzijci optužuju Rusiju da podržava separatiste.

Diplomatska kriza između Moskve i Tbilisija je izbila 27. rujna kada su u Gruziji uhićena četiri ruska časnika optužena za špijunažu. Rusija je opozvala svoje diplomatsko osoblje, prekinula sve veze s Gruzijom i povećala kontrole Gruzijaca na svom teritoriju.

U četvrtak je De Gucht u International Herald Tribuneu pozvao "na uspostavu normalnih odnosa, utemeljenih na međusobnom poštivanju između Rusije i Gruzije, a dan prije je pozvao dvije zemlje da "ublaže ton, odustanu od novih provokacija i nastave dijalog".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene