Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završene 'vježbe'

Rusija SAD-u: Ako nam uvedete sankcije nećemo plaćati kredite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnim trupama uključenima u vojne vježbe da se vrate u svoje baze, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Nakon što su Amerikanci zaprijetili Rusima uvođenjem ekonomskih sankcija, Rusi se nisu posebno zabrinuli. Samo su poručili da ukoliko se to dogodi, oni će prestati vraćati kredite američkim bankama, što automatski znači pad dolara.

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je

SAD je prekinuo vojnu suradnju s Rusijom, uključujući vojne vježbe i posjete lukama, priopćio je Pentagon uoči za utorak planiranog dolaska u Kijev državnog tajnika Johna Kerryja koji donosi podršku svoje zemlje novoj ukrajinskoj vlasti, suočenoj s ruskim 'ultimatumom' na Krimu.

SAD je 'prekinuo sve vojne veze' Washingtona i Moskve nakon ruske intervencije na Krimu, objavio je Pentagon samo nekoliko sati nakon što je Bijela kuća iznijela prijetnju diplomatskim ali i gospodarskim sankcijama.

'Poruka koju šaljemo Rusima je da ćemo, ako nastave sadašnjim putem, razmotriti skup gospodarskih i diplomatskih mjera koje će izolirati Rusiju', upozorio je u ponedjeljak američki predsjednik Barack Obama. 'Pozivamo Rusiju da smanji napetosti i krizu u Ukrajini te vrati ruske snage na Krimu u svoje baze', rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby u priopćenju.

'Vratite se u baze!'

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je snagama koje sudjeluju u vojnim vježbama ovoga tjedna da se vrate u bazu, objavile su ruske novinske agencije pozivajući se na glasnogovornika Kremlja. Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je da je predsjednik Putin, glavni zapovjednik oružanih snaga Ruske Federacije, naložio snagama koje su sudjelovale u vježbama povratak u bazu te da su vježbe, koje su se održavale diljem zapadne Rusije u području koje graniči s Ukrajinom, bile uspješne.

Moskva opovrgava da su vježbe, koje su počele prošloga tjedna, povezane s događajima u Ukrajini, u vezi s kojima je Putin ranije rekao kako ima pravo rasporediti snage da bi zaštitio svoje ruske sunarodnjake. Vježbe su završile prema planu.

Beograd: 'Putine, Srbine, Srbija je uz tebe!'

Putin je nadgledao vježbe posljednjeg dana u ponedjeljak, ne pokazujući zabrinutost upozorenjima zapadnih sila da bi se Rusija mogla suočiti sa sankcijama zbog preuzimanja nadzora nad ukrajinskom južnom regijom Krimom. Istodobno nema nikakvih navoda o pokretima ruskih snaga na Krimu.

OESS poziva na smirivanje situacije u Ukrajini

Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Ranko Krivokapić pozvao je sve članice te organizacije na poštivanje načela i duha Helsinškog završnog dokumenta, navodeći da je ozbiljno zabrinut događajima u Ukrajini te pozivajući Rusiju i Ukrajinu na smirivanje situacije.

Krivokapić je u priopćenju OESS-a rekao da je ozbiljno zabrinut pogoršanjem situacije u Ukrajini, koja ugrožava sigurnost i mir u cijeloj regiji, prenose podgorički mediji. 'Svako ugrožavanje suvereniteta države članice OESS-a je kršenje Helsinškog završnog akta, koji propisuje poštivanje nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta članica, kao i nemiješanje u unutarnje poslove i posvećenost mirnom rješavanju sporova. Nepoštivanje ovih obaveza je neopravdano', rekao je Krivokapić.

On je pozvao Rusiju i Ukrajinu da poduzmu hitne korake na smirivanju situacije, dodajući da će Parlamentarna skupština OESS-a nastaviti pratiti situaciju u Ukrajini.

SAD pomaže Ukrajini s najmanje milijardu dolara

Američki senat podržao je pružanje financijske pomoći novoj ukrajinskoj vladi, te sankcije protiv Rusije zbog njezine vojne akcije na Krimu, ali je zatražio od europskih zemalja da se više angažiraju u ukrajinskoj krizi.

'Samostalne sankcije SAD-a prema Rusiji neće imati toliki učinak ukoliko Europa ostane raj za ruske banke i ruske oligarhe koji tamo mogu investirati svoj novac', rekao je demokratski senator Chris Murphy, predsjednik Odbora za Europu u američkom senatu.

Vođa senatske većine, demokrat Harry Reid izjavio je kako je vrlo zabrinut zbog stanja u Ukrajini, te se pozitivno izrazio o prijedlogu predsjednika Baracka Obame koji je zatražio ekonomsku pomoć za novu vladu u Kijevu.

PSIHOLOŠKI RAT: Rusi ipak demantiraju postavljanje ultimatuma Ukrajincima

'Bio bih sretan kada bismo Ukrajini pružili bilo kakvu pomoć, ali preporučio bih da ona bude usklađena s našim saveznicima'. Članovi senata, pripadnici obiju najvećih američkih stranaka, pripremaju zakonsku odredbu kojom bi se ukrajinskoj ekonomiji odobrila pozajmica od najmanje milijardu dolara.

Senatski Odbor za vanjske poslove razmatra i mogućnost uvođenja sankcija za pojedine Ruse i njihove ukrajinske saveznike koje bi se sastojale od uskraćivanja viza i zamrzavanja njihove imovine. 'Ruska ahilova peta je njezino gospodarstvo', rekao je republikanski senator Ed Royce.

Ministri Europske unije u ponedjeljak su raspravljali o stanju u Ukrajini, ali nisu dogovorili nikakve rokove ili detalje kaznenih mjera protiv Rusije. SAD je zbog ruske umiješanosti u krizu u Ukrajini do daljnjega odlučila zamrznuti sve vojne i gospodarske projekte s Rusijom. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene