Chan Tong-kai (Foto: AFP)
Chan Tong-kai (Foto: AFP) Foto: Afp

Stanovnik Hong Konga osumnjičen za ubojstvo na Tajvanu, čiji je slučaj bio povod za reformu sustava izručenja u Hong Kongu koja je izazvala mjesece antivladinih prosvjeda, pušten je iz zatvora u srijedu ujutro.


Dvadesetogodišnji Hongkonžanin Chan Tong-kai optužen je za ubojstvo trudne djevojke za vrijeme odmora na Tajvanu.

Vezani članci Prosvjedi u Hong Kongu Kaos u Hong Kongu: Na ulicama deseci tisuća prosvjednika, došlo je i do okršaja s policijom Prosvjed u Hong Kongu (Foto: AFP) Organizatori: Na ulicama Hong Konga u nedjelju prosvjedovalo 800.000 ljudi

Tong-kai se navodno ispričao obitelji svoje djevojke i ljudima Hong Konga, prenosi South China Morning Post.

Zbog nepostojanja sporazuma o izručenju između Hong Konga i Tajvana, Chan je odležao samo 18 mjeseci u zatvoru zbog krađe osobnih stvari svoje djevojke.

Chan je kazao kako je voljan otputovati u Tajvan, koji ga je optužio za ubojstvo, ali to je tehnički nemoguće.

Hongkongška vlada objavila je u srijedu ujutro da Tajvan nema ovlasti poslati svoje policajce da odvedu Chana u Tajvan, dok se Tajvan protivi Chanovom putovanju bez pratnje.

Hong Kong je kazao da neće podići tužbu zbog ubojstva jer su dokazi u Tajvanu.

Zbog tog je slučaja hongkonška premijerka Carrie Lam ovoga proljeća pokušala reformirati zakone o ekstradiciji, što je u lipnju izazvalo masovne prosvjede, zbog strahova stanovnika Hong Konga da neće moći imati pravedno suđenje u ostatku Kine te da centralna vlast time želi oslabiti poseban status Hong Konga i steći dodatnu kontrolu.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, posebna je administrativna regija u Kini sa značajnom autonomijom, dok Peking smatra Tajvan, službenog naziva Republika Kina, odmetnutom kineskom pokrajinom.

Tajvan, gdje su se smjestile pristaše Čang Kaj-šeka, koje su porazili komunisti u kineskom građanskom ratu 1949., zauzimala je kinesko mjesto u UN-u sve do 1971., a danas Tajvan kao državu priznaje samo nekolicina zemalja na svijetu, od kojih je najznačajniji Vatikan.

Tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen rekao je u srijedu da Tajvan neće odustati od jurisdikcije nad spomenutim slučajem, iako su i žrtva i počinitelj stanovnici Hong Konga.

"Budući da hongkonška vlada oklijeva u preuzimanju jurisdikcije nad ovim slučajem, mi, Republika Kina, preuzet ćemo to kako bismo donijeli pravdu žrtvi", kazao je Tsai.

Xi smjenjuje premijerku Hong Konga?

Financial Times objavio je u utorak da Kina planira smijeniti čelnicu Hong Konga Carrie Lam i postaviti novog "prijelaznog upravitelja".

Izvori Financial Timesa tvrde da Peking želi stabilizirati situaciju u Hong Kongu prije donošenja konačne odluke jer ne žele stvoriti o sebi percepciju povlačenja pred nasiljem.

Ako dođe do smjene, predsjednik Xi Jinping postavit će nasljednika u ožujku te će taj čelnik odraditi ostatak mandata Carrie Lam, koji završava 2022.

Glavni favoriti za nasljeđivanje Lam su Norman Chan, bivši guverner honkonške središnje banke i Henry Tank, bivši ministar financija i uprave Hong Konga.