Heath Ledger ulozi zlikovca Jokera (Foto: AFP)
Heath Ledger ulozi zlikovca Jokera (Foto: AFP) Foto: Afp

Jens Kjeldgaard-Christiansen, psiholog na Sveučilištu Aarhus je razvio teoriju prema kojoj zao smijeh filmskih zlikovaca otkriva ''otvoreni i iskreni užitak u tuđoj patnji''. Dodao je da zao hihot ima tendenciju vizualizirati i vokalizirati lika.


Najslavniji holivudski zlikovci često imaju zao smijeh po kojem su prepoznatljivi. Stručnjaci tvrde da bi likovi poput Freddieja Kruegera, Jokera i Vještice Zapada bili daleko manje zlokobni kada bi im nedostajala ta kvaliteta, piše Daily Mail. Zao smijeh samo potvrđuje njihovu zlonamjernost.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Britanski psiholozi upozoravaju: Pretilost nije stvar izbora, ali nije ni bolest Festival dječje knjige u parku Stara Trešnjevka (Foto: Marko Prpić/Pixsell) Put do Dostojevskog popločen je "Ježevom kućicom": ''Mene čudi što su sada svi u panici''

Psiholog na danskom sveučilištu Aarhus Jens Kjeldgaard-Christiansen je detaljno opisao psihologiju koja stoji iza okrutnog hihotanja. On tvrdi da neobičan vrisak i smijeh otkrivaju ''otvoreni i iskreni uživat u patnji drugih ljudi''.

On tvrdi da je smijeh istovremeno i vokalni i vizualni podražaj koji zlikovce čini dvostruko strašnijima, a samim time i učinkovitijima.

Kjeldgaard-Christiansen dodaje da je smijeh zlikovaca teško imitirati, čineći tako njihovu mržnju i zlu narav vjerodostojnijom.

Ranije je Kjeldgaard-Christiansen tvrdio kako su zlikovci u filmovima i na TV-u često ''preobraćeni'' i postaju dobri kako bi gledateljima pomogli oblikovati moral i uočiti zlo u stvarnom životu.

Zlikovci su likovi koje pbulika voli mrziti i često ih pamti radije nego heroje, a često su upravo oni nositelji važnih društvenih uloga u filmovima i knjigama.

Psiholog Kjeldgaard-Christiansen je 2016. godine analizirao niz ''super-zlikovaca'', uključujući vješticu iz Čarobnjaka iz Oza i likove poput Leatherfacea iz filma Teksaški masakr motornom pilom. Iako na prvi pogled ovi likovi nemaju puno toga zajedničkoga, Kjeldgaard-Christiansen je rekao da im je ''zajednička činjenica da su svi negativni nevjerojatno antisocijalni i pokušavaju kontrolirati sve, bez imalo obzira za ikoga, osim za sebe''.

Svoju je teoriju ovaj psiholog iznio u časopisu Evolutionary Behavioral Sciences i opisao zlikovce kao ''sebične i sadističke izrabljivače. Oni su u suprotnosti s prosocijalnom stranom društva''.