Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

- Ruka je još pružena, no pravila igre su jasna, potpuni prekid obogaćivanja urana uvjet je za pregovore, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste Blazy.


Inače, Francuska, Kina i Rusija pažljivo proučavaju višeznačan iranski odgovor na paket poticajnih mjera kojih je cilj prekinuti iranski procesa obogaćivanja urana.

Vezani članci Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..."

Kina je u srijedu pozvala Iran da razmotri zabrinutost međunarodne zajednice zbog njegovog nuklearnog programa i da bude konstruktivan, dodavši da sve strane moraju ostati mirne, prenosi Reuters.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je primilo iranski odgovor na paket prijedloga za rješavanje nuklearne krize i da ga "savjesno" proučava.

- Kineska se strana nada da će Iran časno razmotriti zabrinutost međunarodne zajednice i da će poduzeti potrebne konstruktivne korake, kaže se u priopćenju kineskog Ministarstva.

Rusija je spremna nastaviti svoje kontakte sa svim stranama da se kroz pregovore postigne rješenje iranskog spora sa zapadnim silama zbog iranskog nuklearnog programa, kaže se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

- Rusija će nastaviti s idejom traženja kroz pregovore političkog rješenja iranskog nuklearnog programa, tako da se zadrži uloga Međunarodne agencije za atomsku energiju i odbaci 'omekšavanje' načela o neširenju nuklearnog oružja, rekao je glasnogovornik Ministarstva Mihail Kaminin.

Francuska, kako prenosi France Presse, također proučava složen odgovor Irana, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy.

- Jučer je stigao odgovor. To je velik i složen dokument koji ćemo proučiti, kazao je Douste Blazy.

- Vidio sam neke predstavnike iranskih vlasti kako govore da žele pregovarati. Želimo to i pročitati a za nekoliko dana ćemo s našim američkim, ruskim, europskim i kineskim partnerima reći što mislimo i što ćemo učiniti u Vijeću sigurnosti UN-a, dodao je Douste-Blazy.

Glavni iranski pregovarač izjavio je u utorak da je Teheran spreman na "ozbiljne pregovore" oko svog spornog nuklearnog programa, ali nije kazao je li voljan i suspendirati obogaćivanje urana, što je ključan zahtjev Zapada, prenosi Associated Press.

Pregovarač Ali Laridžani osobno je uručio službeni iranski odgovor na zapadni paket poticajnih mjera u zamjenu za koje bi Iran trebao suspendirati obogaćivanje urana. Odgovor je uručio veleposlanicima Velike Britanije, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Švicarske.