Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prve reakcije na 'nuklearni' odgovor Irana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
- Ruka je još pružena, no pravila igre su jasna, potpuni prekid obogaćivanja urana uvjet je za pregovore, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste Blazy.

Inače, Francuska, Kina i Rusija pažljivo proučavaju višeznačan iranski odgovor na paket poticajnih mjera kojih je cilj prekinuti iranski procesa obogaćivanja urana.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV

Kina je u srijedu pozvala Iran da razmotri zabrinutost međunarodne zajednice zbog njegovog nuklearnog programa i da bude konstruktivan, dodavši da sve strane moraju ostati mirne, prenosi Reuters.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je primilo iranski odgovor na paket prijedloga za rješavanje nuklearne krize i da ga "savjesno" proučava.

- Kineska se strana nada da će Iran časno razmotriti zabrinutost međunarodne zajednice i da će poduzeti potrebne konstruktivne korake, kaže se u priopćenju kineskog Ministarstva.

Rusija je spremna nastaviti svoje kontakte sa svim stranama da se kroz pregovore postigne rješenje iranskog spora sa zapadnim silama zbog iranskog nuklearnog programa, kaže se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

- Rusija će nastaviti s idejom traženja kroz pregovore političkog rješenja iranskog nuklearnog programa, tako da se zadrži uloga Međunarodne agencije za atomsku energiju i odbaci 'omekšavanje' načela o neširenju nuklearnog oružja, rekao je glasnogovornik Ministarstva Mihail Kaminin.

Francuska, kako prenosi France Presse, također proučava složen odgovor Irana, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy.

- Jučer je stigao odgovor. To je velik i složen dokument koji ćemo proučiti, kazao je Douste Blazy.

- Vidio sam neke predstavnike iranskih vlasti kako govore da žele pregovarati. Želimo to i pročitati a za nekoliko dana ćemo s našim američkim, ruskim, europskim i kineskim partnerima reći što mislimo i što ćemo učiniti u Vijeću sigurnosti UN-a, dodao je Douste-Blazy.

Glavni iranski pregovarač izjavio je u utorak da je Teheran spreman na "ozbiljne pregovore" oko svog spornog nuklearnog programa, ali nije kazao je li voljan i suspendirati obogaćivanje urana, što je ključan zahtjev Zapada, prenosi Associated Press.

Pregovarač Ali Laridžani osobno je uručio službeni iranski odgovor na zapadni paket poticajnih mjera u zamjenu za koje bi Iran trebao suspendirati obogaćivanje urana. Odgovor je uručio veleposlanicima Velike Britanije, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Švicarske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene