Ilustracija (Foto: WIN-Initiative/Neleman)
Ilustracija (Foto: WIN-Initiative/Neleman) Foto: WIN-Initiative/Neleman

Pronađeno je mumificirano tijelo ruske planinarke nestale prije 31 godinu na najvišem europskom vrhu Elbrus.


Tijelo planinarke pronađeno je u ledu, netaknuto, mumificirano i u dobrom stanju, 31 godinu nakon što je nestala na najvišem europskom vrhu Elbrus, neaktivnom vulkanu u Rusiji na granici s Gruzijom. 

Vezani članci Ana Katinić Pronašli su 35-godišnju Anu Katinić, majku troje djece koja je nestala u utorak Koronavirus u Turskoj - 4 Turska, Rusija i Australija popuštaju mjere: Otvaraju se restorani, kafići, muzeji, parkovi...

Elena Basikina umrla je 1987. godine, zajedno s još šestero ljudi, njezinih kolega planinara. Elenino tijelo pronašli su planinari u ledu, a pokraj tijela pronađena je avionska karta iz Moskve do turističkog resorta smještenog u blizini planine, s datumom 10.04.1987. dok je na vlasti bio Mihail Gorbačov, a prije raspada Sovjetskog Saveza.

Pokraj nje je pronađena i njezina putovnica. Njezina najbolja prijateljica Valentina Lapina nestala je zajedno s njom i ostalom grupom planinara.

Elenin rođak Evgenij rekao je za Daily Mail kako je Elenina majka umrla nakon što se njezino zdravstveno pogoršalo uslijed Elenine smrti. Rekao je i kako su čekali Elenu 30 i više godina te je iznio sumnju da je Elena oteta jer je, kaže, riječ o opasnoj regiji. "Elenino grobno mjesto već je pripremljeno i sada dogovaramo kako dovesti njezino tijelo u Moskvu", rekao je.

Prema nekim izvorima, spasilačke ekipe neće krenuti u potragu za ostalih šestero nestalih planinara.