Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajništvo Haaškoga suda produljilo je nadzor komunikacije vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i nad vojvođanskim Hrvatima, s njegovim pravnim savjetnicima na još mjesec dana, objavila je u srijedu na redovitoj konferenciji za novinare u Haagu glasnogovornica suda Nerma Jelačić.


Šešelju je nadzor komunikacije, odnosno nadzor posjeta, telefonskih razgovora s pravnim savjetnicima i dopisa, uveden prije mjesec dana zbog sumnji da je povlaštene razgovore s pravnim savjetnicima zloupotrebljavao kako bi dogovarao objavljivanje zaštićenih podataka na svojoj internetskoj stranici i time ometao provođenje pravde.

Šešelj je zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima na internetskoj stranici po treći puta optužen za nepoštivanje suda. Za prva dva slučaja kada je u svojim knjigama otkrio identitet zaštićenih svjedoka osuđen je na 15 mjeseci pravomoćno i 18 mjeseci nepravomoćno.

Šešelj se na prvu najavu uvođenja nadzora komunikacije žalio tvrdeći da su time povrijeđena njegova temeljna ljudska prava na način kako to nije doživio čak ni pod komunizmom u bivšoj Jugoslaviji. (Hina)

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Predsjednica o Šešeljevu skupu u Hrtkovcima: "Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo" Vojislav Šešelj u Hrtkovcima (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Šešelj u Hrtkovcima na majicu zataknuo bedž sa skandaloznom porukom pa zanijekao zločin nad Hrvatima