Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pojašnjava stručnjak

Procurili detalji Bin Ladenovih planova: Pogledajte kako je trebao izgledati teroristički napad na SAD nakon 11. rujna

Svjetski trgovački centar (SAD)
Svjetski trgovački centar (SAD) Foto: Afp
Prema pronađenim dokumentima, Osama Bin Laden planirao je teroristički napad na SAD nakon 11. rujna 2001. Poticao je svoje sljedbenike da odsijeku američku željeznicu i tako izazovu nesreću u kojoj bi poginulo stotinu ljudi.

Idejni začetnik i osnivač Islamske terorističke organizacije Al-Kaida, Osama Bin Laden, planirao je teroristički napad na SAD i nakon 11. rujna 2001. Dokumenti koje su zaplijenili američki specijalci nakon njegova pogubljenja ukazuju na to da je još jedan napad planirao izvesti čarter mlažnjacima i vlakovima.

Prema tim dokumentima Bin Laden je poticao svoje sljedbenike da odsijeku 12 metara američkih tračnica što je trebalo izazvati iskakanje iz tračnica u kojem bi poginulo stotine ljudi, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Plinovod ima i drugih izvora Jedna europska zemlja zabranjuje uvoz ruskih energenata: Prije zime napunit će skladišta

"Umjesto da otmu avion, operativci bi ga trebali unajmiti za svoj sljedeći napad na SAD. Ako u tome ne uspiju, trebali bi ciljati na američke željeznice", istaknuo je Islamski učenjak Nelly Lahoud koji je nekoliko godina proučavao spise s kojih je skinuta klasifikacija tajnosti.

Komentirajući Ladenova pisma, Lahoud je istaknuo kako Al Kaida nije očekivala da će SAD krenuti u rat, već se nadao da će "SAD odgovoriti ograničenim zračnim napadom".

Bin Laden u planu imao još terorističkih napada

Spisi također otkrivaju da je Bin Laden planirao još jedan teroristički napad i to za 2010. godinu. Tada je, pojašnjava Lahoud, ciljao više tankera sirova nafte i glavne pomorske rute na Bliskom istoku i u Africi. U pismima je sugerirao da se operativci Al Kaide integriraju u lučka područja te da se predstavljaju kao ribari.

"Čamci moraju nositi veliku količinu eksploziva, po mogućnosti postavljenu u luk, okrenut prema plovilu", napisao je Bin Laden u pismima.

Pročitajte i ovo Kajacima na ruski tanker - 1 NORVEŠKI GREENPEACE Kajacima na ogroman ruski tanker koji iskrcava naftu u zemlju koja ima zabranu na uvoz: "Šokiran sam! Ovo financira Putinov rat"

Bin Ladenova pisma također su otkrila kako bi Al Kaida morala izvesti "još najmanje jedan 11. rujna" kako bi ubila onoliko ljudi koliko je potrebno da se SAD protjera sa Bliskog istoka.

Podsjetimo, nakon Bin Ladenovog smaknuća američki specijalci iz njegovog su skrovišta zaplijenili brojne spise, fotografije, video i audio zapise. Još uvijek nije poznato koliko će vremena biti potrebno stručnjacima da analiziraju sve prikupljene podatke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene