Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima i drugih izvora

Jedna europska zemlja zabranjuje uvoz ruskih energenata: Prije zime napunit će skladišta

Plinovod
Plinovod Foto: DNEVNIK.hr
Nizozemska vlada zbog ruskog napada na Ukrajinu planira zabraniti uvoz ruskih energenata do kraja godine, objavljeno je iz vladina kabineta.

Nizozemska planira do kraja godine zabraniti uvoz ruskih energenata. To bi se djelomično postiglo smanjenjem potražnje i povećanjem kapaciteta za uvoz ukapljenog prirodnog plina, kaže se u vladinom priopćenju.

Vlada je također namijenila 623 milijuna eura za pomoć u popunjavanju skladišta plina u zemlji prije sljedeće zime, navodi se.

Tvrtkama bi plaćala premiju za skladištenje, jer su cijene plina takve da se tvrtkama skladištenje ne isplati pa je ono neekonomično.

Pročitajte i ovo Gazprom (Foto: AFP) pripreme počele ranije Pune se plinska skladišta za iduću zimu. Gazprom: "Sve teče redovito"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREUSMJERAVAJU IZVOZ Dok EU odlučuje hoće li uvesti sankcije na ruski plin i naftu, Putin poručio: "Mi se okrećemo na Istok"

"Zbog visokih cijena plina i dodatnih rizika od gubitaka, tvrtkama trenutačno nije privlačno puniti skladišta", poručili su iz Vlade.

Državnu energetsku tvrtku EBN vlada je zadužila da napuni skladište plinaBergermeer - koje osigurava oko trećine nizozemskog skladišnog kapaciteta - do 70 posto prije zime, ako druge tvrtke ne odgovore na vladine poticaje.

Nizozemska obično podmiruje 15 posto svojih potreba za plinom iz Rusije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene