Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKAJU SE REAKCIJE

Prijeti li nova eskalacija napetosti? Trump objavio da je američki ratni brod oborio iransku bespilotnu letjelicu

Ratni brod USS Boxer (Foto: AFP)
Ratni brod USS Boxer (Foto: AFP) Foto: Afp
Dobnald Trump je kazao da je ratni brod djelovao obrambeno, jer je se dron znatno približio i ignorirao višestruka upozorenja da se udalji od USS Boxera.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je da je američki ratni brod USS Boxer oborio iranski vojni dron koji je nadlijetao Hormuški tjesnac.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

Trump je kazao da je ratni brod djelovao obrambeno, jer je se dron znatno približio i ignorirao višestruka upozorenja da se udalji od USS Boxera.

"Ovo je samo posljednji u nizu provokativnih i neprijateljskih iranskih poteza protiv plovila u međunarodnim vodama. Amerika zadržava pravo da brani svoje osoblje, postrojenja i interese i poziva sve države da osude iranska nastojanja u ometanju slobodne plovidbe i globalne trgovine", rekao je američki predsjednik, prenosi Guardian.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je u priopćenju potvrdio incident, dodajući da se dogodio u 10.00 sati po mjesnom vremenu (7.30 sati po srednjoeuropskom) dok se USS Boxer pripremao da uđe u Hormuški tjesnac.

Iran je 20. lipnja srušio američki dron koji je, tvrdi, bio u njegovu zračnom prostoru. Donald Trump je dva dana poslije u posljednji tren otkazao zračne udare na Iran kako bi spriječio ljudske gubitke, i dalje prijeteći Teheranu da će snositi posljedice rušenja drona.

Istovremeno, američka mornarica je u četvrtak priopćila da je počela potragu za mornarom koji je s nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln pao u Arapsko more, nedaleko od Perzijskog zaljeva.

Američki mornar čiji identitet nije otkriven, proglašen je nestalim u srijedu, dodaje se u priopćenju 5. flote bazirane u Bahrejnu.

U potrazi uz USS Abraham Lincoln sudjeluju američka krstarica USS Leyte Gulf, španjolska fregata Mendez Nunez i pakistanski brod PSN Aslat.

Izgred se dogodio pošto je Iran u četvrtak izvijestio da je zaplijenio "strani tanker" s posadom pod sumnjom da "krijumčari" gorivo u Perzijskom zaljevu, nakon niza incidenata u kojima su sudjelovali naftni tankeri na tom području, žarištu napetosti u zadnjih više od dva mjeseca.

"Taj brod kapaciteta 2 milijuna barela, s 12 članova posade, uzeo je kurs kako bi gorivo prokrijumčareno s iranskih brodova iskrcao na strani brod", navodi Sepahnews, službena mrežna stranica Čuvara revolucije.

Po snimcima iranske državne televizije, zaplijenjeni brod je Riah i plovi pod panamskom zastavom.

Dok Washington pokušava formirati međunarodnu koaliciju za prepraćenje trgovačkih brodova u Perzijskom zaljevu, zapovjednik glavnog američkog zapovjedništva Kenneth McKenzie je u četvrtak obećao da će "odlučno" djelovati kako bi zajamčio sigurnost pomorskog prometa u Zaljevu, u prigodi posjeta zrakoplovnoj bazi u Saudijskoj Arabiji, regionalnom suparniku Irana. (D.B./Hina)

Aktualno Iran o novim Trumpovim sankcijama: "Ne možete razgovarati s nekim tko vam prijeti i zastrašuje vas" +0 Donald Trump (Foto: AFP) Svijet Iran o novim Trumpovim sankcijama: "Ne možete razgovarati s nekim tko vam prijeti i zastrašuje vas" 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene