Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eksperimentalna metoda urodila je plodom - jednogodišnja Layla uspješno se bori protiv opake bolesti.


Slučaj bebe kojoj liječnici nisu predviđali dug život ujedno je i prvi slučaj izlječenja tipa leukemije za koju se prethodno vjerovalo da nema lijeka. Bebi je život spašen terapijom posebno 'dizajniranim' imunosnim stanicama koje je proizvela tvrtka Celletics.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija U dječjem domu preminula dvomjesečna beba. Ravnateljica: "Propusta nije bilo. Dijete je imalo više dijagnoza. Mi želimo da inspekcija dođe" Edi Karuc - 3 Dramatično u zadarskoj bolnici: "Gore je nego u prosincu. U subotu smo otvorili novi COVID odjel, jučer je već bio pun. Ovaj val je jači i strmiji"

Jednogodišnja Layla iz Velike Britanije bila je podvrgnuta ovom eksperimentalnom liječenju nakon što su sve ostale poznate terapije podbacile. Radi se o terapiji stanicama koje su genetski prerađene na način da se tim T-stanicama dodaju novi geni koji su potom spremni za borbu protiv leukemije.

Laylina obitelj nije previše razmišljala kad se pojavila opcija eksperimentalnog liječenja. 'Nije to bila teška odluka. Bila je to jedina odluka koju smo mogli donijeti. Nije bilo duge opcije. Nismo htjeli otići kući i ništa ne poduzimati. Željeli smo pokušati baš sve da je spasimo', rekla je djevojčičina majka Lisa Foley.

Djevojčicu (12) oboljelu od leukemije izbacili iz škole zbog previše izostanaka!

Tehnologija koju su koristili u modificiranju T-stanica zove se TALEN, odnosno metoda 'molekularnih škarica' jer se geni doslovce režu kako bi ih se natjeralo da budu 'nevidljivi' jakom lijeku protiv leukemije koji bi ih inače uništio, a potom ih se 'reprogramira' da ciljaju i ubijaju samo stanice leukemije.

'Ovo znači da imamo novo oružje i da možemo nešto poduzeti za djecu poput Layla', rekao je dr. Paul Veys, vođa tima koji je Layli spasio život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook