Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fond solidarnosti

Predstavništvo EK u Hrvatskoj: 'RH može dobiti pomoć za sanaciju štete, ali ju mora zatražiti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To je zapravo prva pomoć namijenjena prije svega ugroženim ljudima a od trenutka kada se zatraži EK vrlo brzo reagira, pošalje i koordinira tu pomoć, kazao je Mayer.

Zbog velikih poplava i šteta na infrastrukturi te javnim i privatnim objektima Hrvatska kao članica EU-a može zatražiti financijsku pomoć za sanaciju tih šteta iz Europskog fonda solidarnosti (EUSF), dok za pomoć ugroženom stanovništvu može kao i druge zemlje u sličnim situacijama od Europske komisije (EK) zatražiti prvu odnosno humanitarnu ne-novčanu i stručnu pomoć iz tzv. programa zaštite civila, kazao je danas novinarima u Zagrebu glasnogovornik Predstavništva EK u Hrvatskoj Martin Mayer.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Poplave u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Sanacija u tijeku Velike štete nakon poplava: "Dio naselja nema vodovod… šetnica je bila vodom, dosta turističke infrastrukture nam je bilo pod vodom"

Debata uživo: Tko će biti novi predsjednik Europske komisije?

Dodajući da je humanitarna, prva pomoć za ugrožene civile iz tog programa iz kratkoročnog EU mehanizma za civilnu zaštitu već stigla u Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, Mayer je kazao da to može dobiti i Hrvatska, ali da to, kao i pomoć iz Europskog fonda solidarnosti (EUSF) mora zatražiti, pri čemu, kako je kazao, nema saznanja je li Hrvatska tražila pomoć iz tog programa zaštite civila.

U vezi poplava u BiH te Srbiji kazao je da je tim zemljama iz programa zaštite civila pomoć već stigla odnosno da je već, kako je dodao, pola članica zemalja EU-a poslalo pomoć, da su na terenu njihovi stručnjaci te da je dopremljena pomoć u hrani, lijekovima, pokrivačima, madracima, odjeći i sličnom.

To je zapravo prva pomoć namijenjena prije svega ugroženim ljudima a od trenutka kada se zatraži EK vrlo brzo reagira, pošalje i koordinira tu pomoć, kazao je Mayer.

U vezi fonda solidarnosti kazao je da su njegove procedure dosta komplicirane, da se iz njega sredstva dobivaju za pomoć kada dođe do poplava, potresa i drugih katastrofa, ali da dolaze naknadno, kasnije, i nakon što se procijene štete, za što se ima vremena između deset i 12 tjedana od početka katastrofe, odnosno do srpnja/kolovoza ove godine.

Više od 1.000 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano u obrani od poplava

S obzirom da pomoć iz tog fonda mogu zatražiti članice EU-a, ali i zemlje kandidati, Mayer ističe da bi Srbija i Hrvatska zajedno mogle tražiti tu pomoć kao susjedne i zemlje s ugroženim poplavljenim područjima.

Prema današnjim vijestima iz Bruxellessa hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je da su sada u tijeku pripreme za podnošenje zahtjeva za sanaciju šteta iz Europskog fonda solidarnosti, kao i da se definiraju procedure kako bi se Hrvatska i BiH s jedne strane i Hrvatska i Srbija s druge strane mogle prijaviti za pomoć iz tog fonda i umanjiti barem neke posljedice tragedije koju su izazvale poplave.

Europski fond solidarnosti ili EUSF osnovan je nakon poplava u srednjoj Europi 2002., a pravo na pomoć stječe se kada se štete procijene na više od 0,5 posto BDP-a, a u pojedinim slučajevima ono se priznaje i kada štete ne dosegnu taj prag. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene