Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojnici pomažu

FOTO Najveća vojna akcija od kraja rata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći broj pripadnika OS RH, njih 604 angažirano je na području Županje, zajedno sa 20 motornih vozila, 6 čamaca i 2 amfibijska vozila.

Više od 1.000 pripadnika Oružanih snaga RH već je četvrti dan angažirano u obrani od poplava u najugroženijim područjima Slavonije te u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta

U skladu s najnovijom Odlukom ministra obrane RH Ante Kotromanovića, u obrani od poplava u Slavoniji angažirano je ukupno 828 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i više od 40 motornih vozila, 9 čamaca i 2 amfibijska vozila. Zapovjedništvo za potporu angažiralo je 44 pripadnika i 11 motornih vozila, od kojih 2 cisterne i 2 sanitetska vozila te 3 poljske kuhinje, dok su od snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas na području Slavonije angažirana dva helikoptera s posadama, odnosno ukupno 8 pripadnika HRZ i PZO-a.

Od navedenih podataka, na području Slavonskog Broda angažirano je 106 pripadnika OS RH a 11 motornih vozila i 3 čamca, i to na aktivnostima utovara pijeska i slaganja nasipa, dok se 52 pripadnika nalazi u pripravnosti u Gradskoj dvorani. U Slavonskom Šamcu angažirano je 118 pripadnika OS RH i 6 motornih vozila.

Ovo je najveća vojna akcija od kraja rata, kada je u pitanju pomoć civilnom stanovništvu! Najveći broj pripadnika OS RH, njih 604 angažirano je na području Županje, zajedno sa 20 motornih vozila, 6 čamaca i 2 amfibijska vozila. Navedeni pripadnici OS RH nadziru nasip na potezu šetnice do skelskog prijelaza u Županji i na potezu Županja - Rajevo selo. Isto tako, angažirani su na potezu Centar Županje – Šlajs, te na nadzoru nasipa u Drenovcima.

U Posavskim Podgajcima 55 pripadnika OS RH tijekom noći su završili aktivnost izvlačenja stoke s farme ZIB, gdje je ukupno evakuirano 1707 grla stoke.

Na području Drenovci - Vukovar angažirana su 4 teretna motorna vozila OS RH koji su angažirani na prijevozu pijeska.

Dvije cisterne za dostavu pitke vode OS RH bile su angažirane u Okučanima, gdje je dostavljeno 7.000 litara vode, i u vojarni „Bosut“ u Vinkovcima, gdje je dostavljeno 1.100 litara vode. Također, na lokacijama Otok, Cerna i Gradište razmještene su tri pokretne kuhinje u kojima je tijekom jučerašnjeg dana pripremljeno oko 700 obroka.

EVAKUACIJA U SLAVONIJI: Probijen nasip na Savi, 1.300 građana smješteno na sigurno

Isto tako, u sportskoj dvorani Cerna i vojarni „Bosut“ u Vinkovcima na sanitetskim osiguranjima angažirano je 6 pripadnika Vojno zdravstvenog središta ZzP-a, odnosno dva liječnička tima te dva sanitetska motorna vozila.

Uz sve angažirane snaga, u vojarni „Pk P. Matanović“ u Petrinji u pripravnosti se nalazi dodatnih 180 pripadnika OS RH i 11 motornih vozila, koji će se u slučaju potrebe također angažirati.

Također, u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini, a u skladu s Odlukom Vlade RH, od petka 16. svibnja 2014. godine upućeno je ukupno 15 pripadnika OS RH, i to 9 pripadnika HRZ i PZO-a i 6 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja s 2 helikoptera Mi-8 MTV za pružanje humanitarne pomoći u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima općina Maglaj, Zavidovići i Doboj. Tijekom jučerašnjeg dana jedan helikopter iz Rajlovca za Zenicu prevezao je 5 tona tereta i 10 osoba. Drugi helikopter prevezao je iz Rajlovca za Brčko 9 tona tereta, te oko 20.000 vreća pijeska na relaciji: Županja (RH) – Orašje (BiH).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene