Ivica Dačić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Ivica Dačić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, izjavio je kako Srbija nema interes voditi politiku u skladu s interesima ni istoka, ni zapada već u skladu s državnim interesima.


Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da se povodom ruske invazije na Ukrajinu, od Srbije očekuje "da se svrsta na nečiju stranu", uključujući i usklađivanje vanjske politike sa EU, ali je ocijenio da to nije interes Srbije. 

Dačić je za RTS izjavio i da "obaveza usklađivanja vanjske politike sa politikom EU treba biti posetepena do ulaska u EU", što, kako je naveo, Srbija ne očekuje u bliskoj budućnosti.

"Garantiraju li oni Srbiji da će sutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu vanjsku politiku uskladiti za desest 15, 20 godina", rekao je Dačić.

Dodao je da EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji "koja najviše štiti naš državni i nacionalni interes".

"U tom smislu se polazi od svojih interesa", kazao je Dačić i rekao kako Srbija nema interes voditi politiku u skladu s interesima ni istoka, ni zapada već u skladu s državnim interesima.

Dačić je ocijenio da Srbija uvažava stavove EU o "poštovanju principa teritorijalnog integriteta", kao i da "nije dobro" što je Rusija narušila teritorijalni integritet Ukrajine, javlja Nova.rs. 

FOTO/VIDEO Strašni prizori raketiranog Žitomira, granate padale po zgradama i rodilištu: Poginulo troje odraslih i dijete Raketirani Žitomir - 3 Raketirani Žitomir - 2 +0 Raketirani Žitomir - 1

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju