Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ponoć ušao u policiju

Predao se Hirata, član zloglasnog japanskog kulta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši član japanskog kulta Aum, koji je odgovoran za napad plinom 1995. u tokijskoj podzemnoj željeznici, uhićen je nakon 17 godina bijega, priopćila je policija, prenose agencije.

46-godišnji Makoto Hirata predao se policiji u Tokiju samo deset minuta prije ponoći u novogodišnjoj noći. Sumnjiči ga se i da je sudjelovao u organiziranju otmice i zatočenje brata sljedbenika kulta koji je pobjegao iz kulta u veljači 1995., mjesec dana prije napada na željeznici. Žrtva, koja je tada imala 68 godina preminula je u komuni, dan nakon otmice.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi

'Hirata je uhićen zbog sumnje u otmicu i zatočenje koje je rezultiralo smrću', rekao je glasnogovornik policije. Taj je zločin kažnjiv s najmanje dvije godine zatvora.

'Želim zatvoriti to poglavlje svog života, nakon što je prošlo toliko godina', rekao je Hirata istražiteljima.

'Ja sam samo vozio auto', rekao je upiitan o svojoj ulozi u sudjelovanju u otmici, koju je, prema policiji vodio guru kulta Shoko Asahara. Jirata je bio jedan od tri člana kulta koji se skrivao nakon napada sarinom u ožujku 1995. pri čemu je ubijeno 13 ljudi, a ozlijeđeno nekoliko tisuća. Hirata je osumnjičen i za pokušaj atentata na tadašnjeg šefa policije 1995.

Naoko Kikuchi i Katsuya Takahashi još su u bijegu. Uhićeno je 16 osumnjičenih za napad, a 13, uključujući i Asahara, osuđeni su na smrt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene