Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat dan i sat

VIDEO Ovako će izgledati poruka koju će svi u Britaniji dobiti u isto vrijeme: "Možda će jednom spašavati živote"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nacionalni sustav za uzbunjivanje u Velikoj Britaniji prvi put će se testirati u nedjelju 23. travnja u 15 sati.

Poruka će stići na svaki mobitel u zemlji, svima će isto zazvoniti i zavibrirati, čak i ako je mobitel utišan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odraz novih svjetskih odnosa Dvije velike europske zemlje u lovu na kineske špijune: Situacija je sve ozbiljnija Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

Zvonjava će automatski stati nakon deset sekundi. Korisnici će moći sami stisnuti OK kako bi poruku ugasili. Vlasti naglašavaju kako nakon toga ništa neće trebati raditi.

Riječ je o testiranju nacionalnog sustava za uzbunjivanje u Velikoj Britaniji, koje će se održati u nedjelju, 23. travnja, u 15 sati, nakon pilot-projekta u Istočnom Suffolku i Readingu.

Vlasti kažu kako će se sustav koristiti u hitnim slučajevima opasnim po život, uključujući vremenske neprilike poput šumskih požara ili poplava.

Sky News piše kako slični sustavi već postoje u SAD-u, Kanadi i Japanu.

Ministar Oliver Dowden rekao je kako će zvuk poruke možda jednog dana spašavati živote.

Vlada kaže da je test važan kako bi ljudi znali prepoznati pravu opasnost, slijediti upute preko sustava te znali reagirati u hitnim situacijama. No napominju kako će poruke slati jako rijetko, samo kada postoji trenutačna prijetnja po živote. Možda je Britanci nakon testa neće vidjeti mjesecima ili godinama.

No najavljeno testiranje u Britaniji naišlo je i na kritike. Neki ističu bojazan da bi moglo biti štetno za žrtve obiteljskog nasilja koje svoje mobitele skrivaju od zlostavljača, kao i da bi mogla izazvati paniku u prometu.

Vlasti ističu kako rade s organizacijama koje brinu o ranjivim ženama i djevojčicama kako bi se osiguralo da ne budu pogođene. Navode i da sustav neće koristiti za prikupljanje osobnih podataka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene