Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan je turist poginuo, a nekoliko osoba hospitalizirano zbog opeklina i dišnih problema u požaru koji bjesni sjeverom Grčke zbog kojeg su tijekom noći evakuirani brojni hoteli i vikendice, objavile su vlasti.


Nekoliko tisuća ljudi pobjeglo je pred vatrenom stihijom na poluotoku Halkidiki koja je uništila više od 50 kuća i na desetke automobila.

Vezani članci Alexis Tsipras (Foto: AFP) Grčki premijer nakon vala kritika preuzeo odgovornost za požare Požari u Grčkoj (Foto: AFP) Grčki ministar žrtvama požara poručio da su sami krivi za tragediju

Nekoliko protupožarnih zrakoplova i helikoptera te 250 vatrogasaca i vojnika bori se s vatrenom frontom na nepristupačnom terenu. Širenju požara pogoduje jak vjetar i temperature koje premašuju 40 Celzijevih stupnjeva.

Grčke vlasti prenose da se njemački turist utopio pokušavajući pobjeći pred vatrenom prijetnjom u barci.

Požar je izvan kontrole na dvije glavne fronte, oko 80 kilometara južno od Soluna, drugog po veličini grčkog grada.

Požari bukte i u susjednoj Turskoj, gdje je oko 600 hektara šume izgorjelo u blizini popularnog ljetovališta Bodrum. Helikopteri i zrakoplovi pokušavaju ugasiti vatrenu stihiju koja se rasplamsava od ponedjeljka popodne i zbog koje su evakuirane tisuće turista iz vikendica i apartmana.