Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVEZALI TOČKICE

Znanstvenici pronašli vezu između klimatskih promjena i ekstremnog vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je kompilaciju 19 analiza, koju je provelo 18 različitih timova znanstvenika, koji su promatrali 12 ekstremnih vremenskih nepogoda diljem svijeta.

Klimatolozi su obično revni u isticanju kako je izuzetno teško povezati određeni vremenski poremećaj s klimatskim promijenama. Nova velika studija objavljena u utorak, ipak pokazuje jasnu vezu između čovjekom uzrokovanog globalnog zatopljenja i nekolicine stvarnih vremenskih nepogoda iz prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Alarmantno OCEANI NAM IZUMIRU Morska populacija se prepolovila u posljednjih 45 godina Slika nije dostupna Problem koji se jasno vidi DRAMATIČAN VIDEO 27 godina topljenja leda na Arktiku u manje od minute

>> Do 2020. udvostručit će se područja pogođena toplinskim udarima, a onda će biti JOŠ JAČI

'Znanstveno razmišljanje o tom problemu otišlo je korak dalje i sad je široko prihvaćeno kako je moguće pripisivanje klimatskih promijena individualnim vremenskim poremećajima, pod uvijetom da je u obzir uzet narav vjerojatnosti onoga što se pripisuje', ističe za LiveScience Rob Moore, stariji analitičar Vijeća za zaštitu nacionalnih resursa (NRDC).

Ovogodišnja studija NOAA otišla je korak dalje i njezina otkrića potiču na daljnja razmišljanja. 'Znači, postoji opasnost u izvlačenju prevelikih zaključaka iz malenog uzorka 19 analiza 12 događaja, koji su nasumce odabrani. Sad kad smo to pokrili, treba reći kako je polovica tih analiza pronašla neke dokaze kako su antorpogene klimatske promijene faktor koji je doprinijeo ekstremnim događajima, iako efekti vremenskih i prirodnih kolebanja na evoluciju ekstremnih vremenskih događaja i dalje igraju veliku ulogu', pojasnio je Moore.

Znanstvenici nisu u potpunosti isključili utjecaj klimatskih promijena čak ni u drugoj polovici analiza, u kojima nije pronađena jaka poveznica.

Ono što su timovi znanstvenika pronašli jest da je mogućnost ekstremnog vala vrućine, koji je zabilježen prošle godine u budućnosti osjetno izgledniji, nego što je to bio u prošlosti.

Slično, u slučaju uragana 'Sandy', znanstvenici su imali poteškoće sa zaključivanjem jesu li klimatske promijene uzrokovale taj vremenski poremećaj, no svejedno su njihove analize pokazale alarmantnu budućnost. Od 1950. pa nadalje, vremenski poremećaji tog tipa povećali su se oko 50 posto, a do kraja stoljeća još će se dramatičnije povećati.

Studija NOAA pokazuje zapravo jednu stvar zasigurno, a ta je da znanstvenici sada mogu otkriti utjecaj klimatskih promeijna na specifične vremenske poremećaje. Klimatske promijene imaju utjecaja na ekstremno vrijeme, a čovječanstvo će sve češće osjećati te utjecaje na vlastitoj koži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene