Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štete nekoliko desetaka milijuna eura

Poplave u Sloveniji jenjavaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vode koje su proteklih dana izazvale poplave u Sloveniji u ponedjeljak su se povukle, osim na područjima uz Savu blizu Brežica i u ljubljanskom naselju Barje, gdje je vodostaj rastao i u ponedjeljak, ali je većina od oko 400 ugroženih stanara obiteljskih kuća odbila ponuđenu evakuaciju, pa će noć provesti u svojim poplavljenimn domovima.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da je vlada iz proračunskih zaliha već osigurala pomoć za pogođeno stanovništvo u iznosu od 18 milijuna eura, a račune za pomoć unesrećenima otvorili su Caritas i Crveni križ.

Pročitajte i ovo Poruke zahvale na slovenskim cestama poruke na cestama FOTO Zbrajaju milijunske štete, ali su na prvom mjestu ljudi: Ovako su Slovenci zahvalili na pomoći u poplavama Slovenija solidarna - 5 ujedinjeni susjedi Prizorima katastrofe u Sloveniji prkosi zajedništvo: "U ovom trenutku hitno su nam potrebni lijekovi jer se infekcije već javljaju"

>> SNIMKE IZ ZRAKA: Četvero ljudi stradalo u poplavama

>> VIDEO: Slovenac surfa ulicama Ljubljane!

Slovenska državna uprava za ceste navela je u ponedjeljak da će za ponovno uspostavljanje prometa na desetinama zatvorenih i oštećenih cesta širom države biti odmah potrebno 7 milijuna eura, a za njihovu potpunu sanaciju 15 milijuna.

Miran Bogataj, voditelj državne službe za zaštitu i spašavanje najavio je nakon sastanka s premijerom Pahorom da će se stanje u ugroženim krajevima normalizirati već do kraja ovoga tjedna.

Slovenski mediji javljaju da su na mjestima gdje su proteklih dana padale jake kiše zbog raskvašenog terena, klizišta i odrona potrebna velika sredstva za sanaciju.

Ministar okoliša i prostornog uređenja Roko Žarnič najavio je u ponedjeljak u parlamentu kako će država poučena iskustvom ovih poplava za polovicu skratiti potrebne proceduralne rokove potrebne za regulaciju voda i druge zahvate u prostoru. Događalo da su neke intervencije u prostor, važne za javni interes, znali iz sebičnih razloga sprječavati pojedinici pozivajući se na vlasničke interese, rekao je Žarnič.

Najavljeno je da će procjene šteta, koje su izazvale poplave i bujice, trajati više od mjesec dana, no ministar financija Franci Križanič apelirao je na osiguravajuća društva da što prije isplate odštete za osiguranu imovinu.

Štete će iznositi više desetaka milijuna eura

Slovenska poljoprivredna komora procjenjuje da je u poplavama, koje su zahvatile 123 od 210 slovenskih općina, pod vodom bilo oko 30.000 hektara poljoprivrednih površina, a po ocjeni državne uprave za spašavanje šteta je nanešena na oko 3000 stambenih i poslovnih zgrada, pa će štete iznositi više desetaka milijuna eura.

Iako se još u nedjelju vjerovalo da su u bujicama i poplavama, za razliku od sličnih prije tri godine, izbjegnute smrtne žrtve, u ponedjeljak je u bolnici u Brežicama umro 75-godišnjak iz okolice Novog Mesta koji je otkriven u potopljenom automobilu blizu Kostanjevice ob Krki.

Još je nepotvrđen uzrok smrti muškarca koji je u ponedjeljak otkriven u vodi u pothodniku u mjestu Šentjurij, a traga se i za 43-godišnjakom iz Postojne koji je živio u šatoru uz rijeku i koji nije viđen od subote.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene