Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgorjeli potplati i cipele logoraša

Poljska: Izgorjela baraka u bivšem nacističkom logoru Majdanek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar je u noći na utorak gotovo potpuno uništio drvenu baraku smještenu u sklopu nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora Majdanek u Poljskoj, izvijestili su mediji.

'Izgorjelo je gotovo više od polovine barake. U njezinoj unutrašnjosti nalazilo se oko 10.000 potplata i cipela bivših logoraša, koji nisu bili izloženi zbog lošeg stanja', stoji u priopćenju muzeja bivšega nacističkog logora. 'Uzrok požara još nije poznat, na terenu su stručnjaci koji će to ustanoviti. Pretpostavlja se da je došlo do kratkoga spoja na električnim instalacijama', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

Baraka, koja je u Drugome svjetskom ratu služila kao logorska kuhinja, nije bila dostupna posjetiteljima. Majdanek su nacisti podigli 1941., blizu grada Lublina, a zatvoren je 1944. Prema procjenama povjesničara, oko 80.000 zatvorenika, među kojima 60.000 židova, ubijeno je u plinskim komorama, pogubljeno je ili je umrlo od gladi, bolesti ili iscrpljenosti.

Od 1941. do 1944. u logoru Majdanek ukupno je bilo zatočeno 150.000 ljudi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene