Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posebno povjerenstvo poljske katoličke crkve u srijedu je objavilo da su dokumenti iz arhiva tajne policije pokazali da je "oko dvanaest" živućih biskupa imalo veze s tajnim službama iz razdoblja komunističke vlasti u Poljskoj no glavni poljski biskup je upozorio da dokumenti bivše tajne policije možda nisu pouzdani.


Poljski su biskupi u siječnju zatražili od posebnog crkvenog povjerenstva da preispita njihove dosjee iz komunističkog razdoblja nakon skandala u kojem je novi varšavski nadbiskup Stanislaw Wielgus odstupio netom prije svog ustoličenja zbog otkrića da je surađivao s tajnom komunističkom policijom. I drugi istaknuti svećenici dali su
ostavke zbog sličnih navoda.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Svađa bračnog para, ilustracija Prijeti li ovoj europskoj zemlji zabrana razvoda braka? "To je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna ni koliko je u interesu Crkve"

Poljsku crkvu, cijenjenu među Poljacima zbog otpora komunistima, takva su otkrića potresla i primorala je da se pozabavi tim pitanjem za koje smatra da se odnosi na samo manji kompromitiranog svećenstva.

Nakon šest mjeseci rada povjerenstvo je reklo da je među 132 poljska biskupa "oko 12 tajna služba komunističke Poljske registrirala kao 'tajne suradnike' ili 'operativne kontakte'", dok je jedan registriran kao "agent" obavještajne službe.

Nadbiskup Slawoj Leszek Glodz, čitajući izjavu, novinarima je rekao da su dokumenti u arhivama bivše tajne policije "nepotpuni i kaotični" i da "ne omogućavaju pouzdano utvrđivanje cilja, intenziteta ili štete bilo koje stvarne i svjesne suradnje" biskupa s tajnom policijom. 

Glodz je dodao da će prvo izvješće povjerenstva biti proslijeđeno u Vatikan na daljnju procjenu.