Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema sporazuma

Ona je njegov "unutarnji glas" - Iza šokantne Trumpove odluke stoji jedna žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi se SAD mogao povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom šokirala je Europu i Rusiju, a iza nje navodno stoji jedna žena - Nikki Haley, američka ambasadorica pri UN-u.

List Politico navodi da su na sastanku koji je održan krajem srpnja u Bijeloj kući državni tajnik Rex Tillerson i ministar obrane James Mattis uvjeravali Trumpa da prizna nuklearni sporazum s Iranom uvjeravajući ga da ga Iran poštuje u potpunosti. Pored toga smatrali su i da američki predsjednik nema dovoljno jake argumente da dokaže suprotno. No, Nikki Haley, ambasadorica SAD-a pri UN-u, prema izvorima Politica, došla je Trumpu s drugom ponudom. Već je imala ideju kako poteze Irana protumačiti kao nepoštivanje ugovora.

"Dopustite mi da se ja za to pobrinem", rekla je Haley Trumpu tijekom sastanka u srpnju, a predsjednik je odgovorio s odobravanjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu U napadu stradali deseci američkih vojnika, Biden najavio odgovor, a Trump poručio: "Na rubu smo trećeg svjetskog rata" Donald Trump u Nashui Trump i Haley Republikanci na protivničkim stranama: Prozivke u kampanjama, predviđaju se rezultati

Mjesec dana nakon tog sastanka, Nikki Haley otputovala je u Beč gdje se sastala sa šefovima Međunarodne asocijacije za atomsku energiju, a potom je i u Washingtonu iznijela svoje “sumnje i brige“ glede poštivanja sporazuma s Iranske strane.

Donald Trump je ovog tjedna, objavljujući da se SAD više ne podržavaju sporazum o iranskom nuklearnom programu, rekao kako je nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine jedan od najgorih sporazuma u kojeg su SAD ikad ušle. "Taj je nuklearni sporazum dao iranskoj diktaturi političku i ekonomsku životnu nit", naglasio je Trump.

Američki predsjednik smatra Iran nastavlja svojim putem prema izradi nuklearnog oružja.

Politico navodi i da je ambasadorica Nikki Haley postala 'omiljeni unutrašnji Trumpov glas o Iranu' što je poboljšalo njezine odnose s predsjednikom a moglo bi joj itekako koristiti jer se navodno upravo ona vidi kao nasljednica Rexa Tillersona s kojim predsjednik u posljednje vrijeme i nije najboljim odnosima te se stalno javljaju špekulacije da je na odlasku.

Britanija i Njemačka čvrsto uz iranski nuklearni sporazum

Velika Britanija i Njemačka u nedjelju su poručile da čvrsto stoje uz nuklearni sporazum s Iranom, nakon ocjene SAD-a da ga se Teheran ne pridržava, kazala je glasnogovornica britanske vlade nakon telefonskog razgovora premijerke Therese May i njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Složile su se da obje zemlje ostanu čvrsto uz taj sporazum", kazala je glasnogovornica.

"Također su se složile da međunarodna zajednica mora zajednički uzvratiti na destabilizirajuću aktivnost Irana u regiji te pronaći način kako riješiti zabrinutost zbog iranskog programa balističkih projektila", dodala je glasnogovornica.

Američki predsjednik Donald Trump je u petak objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu.

"Nećemo nastaviti putem čije su predvidive posljedice više nasilja, više terora i vrlo vjerojatna iranska nuklearna prijetnja", rekao je Trump u Bijeloj kući.

On se trebao izjasniti o sporazumu poznatom kao JCPOA u skladu sa zakonom donesenom u Kongresu koji traži da se predsjednik o njemu očituje svaka tri mjeseca.

Predsjednik je objavio kako će uvesti nove sankcije Iranskoj revolucionarnoj gardi zbog, kako je rekao, podupiranja terorizma.

Trump je istaknuo da će izaći iz sporazuma ako se ne postigne dogovor s Kongresom ili s europskim saveznicima. (Hina/N.C.)
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene