Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se u blizini Sjeverne Koreje očekuje vojna vježba SAD-a i njihovih saveznika, poruke iz Pjongjanga sve su žešće. U nedjelju su zaprijetili ''salvom raketa'' na američku teritorijalnu jedinicu Guam, a zaprijetili su i Australiji.


Sjeverna Koreja reagirala je na pripreme za vojne vježbe SAD-a i njihovih azijskih saveznika. Objavili su priopćenje u kojem prijete Guamu.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja se (zasad) predomislila oko napada na Guam Slika nije dostupna Sj. Koreja detaljno razradila lansiranje četiriju raketa 30 km od američkog teritorija

U ponedjeljak bi u neposrednoj blizini Sjeverne Koreje trebale početi vojne vježbe u kojima će sudjelovati i američki vojni bombarderi B-1, što je veoma razljutilo Pjongjang.

''Već smo nekoliko puta upozorili da ćemo poduzeti kontramjere za samoobranu, uključujući i salvu raketa na vode u blizini američkog teritorija Guam gdje je smještena napredna baza SAD-a za invaziju na Sjevernu Koreju. Američka vojna aktivnost učvršćuje našu odlučnost da bi SAD trebao biti pripitomljen vatrom, a zajedničkim snagama možemo poduzeti kontramjere'', objavljeno je u otvorenom pismu Kima Kwaka Haka, istraživača na Institutu za američke studije u Sjevernoj Koreji. Pismo je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, prenosi RT.

Prijetnje Australiji

Kako je saveznik SAD-a i Australija, Sjeverna Koreja direktno je zaprijetila i njima. ''U posljednje vrijeme, Australija pokazuje opasne aktivnosti revno se pridružujući pomahnitalim vojnim aktivnostima SAD-a protiv Sjeverne Koreje'', objavio je državni vrh te azijske države u priopćenju. Dodaju da ukoliko Australija nastavi s takvom politikom, ''neće moći izbjeći katastrofu'', piše News.com.

Da rat u Sjevernoj Koreji nije poželjan, poručeno je u petak iz NATO-a, povodom najave održavanja vojnih vježbi. Naime, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u petak upozorio da bi vojna intervencija u Sjevernoj Koreji imala "razarajuće posljedice".

"Uporaba vojne sile bi imala razorne posljedice, mislim da to nitko ne želi", rekao je Stoltenberg na pitanje o ratnoj retorici američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sjevernokorejske krize.

"Sjedinjene Države imaju pravo braniti sebe i svoje saveznike, ali istovremeno sam siguran da nitko ne želi vojno rješenje", dodao je.

Američki predsjednik je žestoko reagirao na niz pokusa balističkih projektila dugog dometa i jedan nuklearni test Pyongyanga nazvavši sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una "luđakom s nuklearnim oružjem" i prijeteći da će odgovoriti "vatrom i bijesom".

Domet i preciznost sjevernokorejskih projektila koji su nedavno testirani navode 29 zemalja Sjevernoatlantskog saveza da razmotre modifikacije njihove obrane protiv projektila, koja je djelomično operativna iz jedne baze u Rumunjskoj.