Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Očekuje se da će Trump učiniti dugo najavljivan korak protiv međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu čime će zauzeti agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji.


Američko ministrastvo financija je uoči Trumpove pressice stavio Iransku revolucionarnu gardu na listu sankcioniranih skupina. Isto tako, stavili su pod sankcije još četiri međunarodna subjekta, uključujući i kinesku tvrtku.

Vezani članci Joe Biden Bidenova vlada uvela prve sankcije Iranu: "Koristit ćemo se svim prikladnim sredstvima da krivci za povredu ljudskih prava odgovaraju" Donald Trump (Foto: AFP) Iran o novim Trumpovim sankcijama: "Ne možete razgovarati s nekim tko vam prijeti i zastrašuje vas"

Trump je na početku obraćanja poručio javnosti kako će se poduzeti koraci da se osigura kako Iran nikad neće moći proizvesti nuklearno oružje.

"Iran je pod kontrolom fanatičnog režima", poručio je američki predsjednik.

Trump dodaje kako se agresija iranske diktature nastavila i do dan danas. "Daleko od toga da su SAD jedina meta iranske diktatorske kampanje krvoprolića", poručio je Trump.

Optužio je Iran i za davanje podrške zvjerstvima režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Ponovio je kako je Nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine jedan od najgorih sporazuma u kojeg su SAD ikad ušle. "Taj je nuklearni sporazum dao iranskoj diktaturi političku i ekonomsku životnu nit", naglasio je Trump.

Američki predsjednik smatra da je Nuklearni sporazum s Iranom samo kratkoročno rješenje, dok oni nastavljaju svojim putem prema izradi nuklearnog oružja.

Poručio je da je Iran od 2015. godine u više navrata prekršio navedeni sporazum te da nisu uspjeli zadovoljiti očekivanja SAD-a u operacijama naprednih centrifuga.

"Iran se ne ponaša u duhu sporazuma iz 2015. godine", kaže Trump te dodaje kako će SAD zajedno sa saveznicima raditi na protumjerama za iransku politiku destabilizacije, te uvesti i nove sankcije prema Teheranu.

"SAD će odgovoriti na iransku proliferaciju balističkih raketa. SAD će zanijekati Iranu put prema nuklearnom oružju. SAD će nametnuti teške sankcije Iranskog revolucionarnoj gardi", istaknuo je američki predsjednik i dodao kako je odobrio ministarstvu financija uvođenje sankcija Iranskoj nacionalnoj gardi, kao podupirateljima terorizma.

Trump je dodao kako je "opasna iranska agresija" eskalirala od potpisivanja Nuklearnog sporazuma u 2015. godini.

Nadalje, američki predsjednik više neće potvrditi Kongresu da se Iran drži tog sporazuma.

Svojoj administraciji naredio je da pobliže surađuje s Kongresom i saveznicima kako bi se pozabavili s propustima navedenog sporazuma. Za Trumpa su neki od problema tog sporazuma i takozvana klauzula "zalaska sunca", kao i nedostatni instrumenti kontrole.

Istaknuo je da će Nuklearni sporazum s Iranom biti ukinut ukoliko ne dođe do dogovora s Kongresom i saveznicima.

Trump je poručio da se nada kako će nove mjere ponukati Iran da razmisle o njihovom "podupiranju terora".