Više od 30 osoba poginulo je u snažnom potresu jačine 7,5 koji je potresao središnji dio Papue Nove Gvineje, po prvim podacima lokalnih medija otkrivenima u utorak, dok se spasilačke službe nastoje probiti do pogođenih planinskih područja.


Telefonske linije većim su dijelom prekinute, ali dnevnik PNG Post Courier citira pokrajinskog upravitelja Hele Williama Bandu koji izvješćuje da je najmanje 13 osoba poginulo u središtu provincije Južna visoravan, Mendiju, dok ih je 18 poginulo u okolici.

Vezani članci Unutrašnjost Zagrebačke katedrale - 1 Obišli smo Zagrebačku katedralu, pogledajte kako izgleda nakon razornog potresa: "Šteta je milijunska, obnova će trajati godinama" Snimke posljedica potresa iz zraka Koliko će potres srušiti cijene nekretnina u Zagrebu: "Za vrijednost su važne samo ove tri stvari"

Stranica Papua Nova Gvineja danas, citirajući katoličkog svećenika Piusa Hala, piše da je najmanje 10 osoba, od kojih četvero djece, smrtno stradalo u klizanju tla izazvanom potresom.

Ozlijeđeno je približno 300 osoba. Nijedan brojčani podatak nije službeno potvrđen.

Vladina ekipa za procjenu, potpomognuta vojnicima, trebala bi otići u to područje u utorak kako bi izmjerila štetu.

"Informacije će se objavljivati kako ih budu slale ekipe za procjenu", kazao je glavni tajnik vlade Isaac Lupari.

Američki geofizički institut smjestio je epicentar potresa na 90 kilometara južno od Porgere, u planinskoj provinciji Enga, na 35 kilometara dubine. Do potresa je došlo u 3:45 sati u nedjelju po lokalnom vremenu. Nije podignuta uzbuna od tsunamija.

Zona epicentra bogata je naftnim i plinskim aktivnostima. (Hina)