Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ishod poznat

VIDEO: Na biralištima u Sjevernoj Koreji svira glazba, a birači plešu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejci danas glasuju na parlamentarnim izborima koji su puka formalnost u zemlji u kojoj vlada jednostranačje pod budnim okom 'dragog vođe' i 'sunca nacije' Kima Jong-Ila, javljaju novinske agencije. U priloženom videu može se vidjeti kako je i to jedan od dana kada stanovnici Sjeverne Koreje izražavaju zadovoljstvo politikom svog vodstva, kroz usklađeni ulični ples.

Počeli su izbori za obnovu 12. Vrhovne narodne skupštine, najvišeg tijela vlasti u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DNRK), kako izvješćuju tamošnja glasila, a prenose južnokorejska agencija Yonhap i kineska Nova Kina. Ishod glasovanja ne pobuđuje nikakve sumnje, budući da kandidate - tek jednog za svaku izbornu jedinicu - predlaže vlada ili Radnička stranka, jedina koja postoji u zemlji. No iako su već odlučeni, izbori bi mogli otkriti u kojem se smjeru kreće jedan od najzatvorenijih režima na planetu pod vodstvom Kima Jong-Ila koji je u veljači proslavio 67. rođendan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prati masovni skup VIDEO: Kim Jong Il se ukazao na ponovnom otvaranju tvornice tekstila Slika nije dostupna Čvrsto prijateljstvo Kim Jong Il: Naša veza s Pekingom je blago

>> Sjeverna Koreja postaje izravna sigurnosna prijetnja SAD-u

>> Sjeverna Koreja zaprijetila ratom Južnoj!

>> Vratio se Kim Jong-il

'Dao sam svoj glas patriotizma, glas odobravanja s mišlju da se ojača naš socijalni sistem, najbolja stvar na svijetu, kao čvrsti kamen', rekao je Kim Un Kyong nakon glasovanja na parlamentarnim izborima u Sjevernoj Koreji na kojima sudjeluju svi stariji od 17 godina. Agencije prenose kako se na izbornoj listi nalazi i 26-godišnji sin predsjednika Kim Jong Ila, Kim Jong Un, a analitičari smatraju da je to jasan znak kako će naslijediti očevu funkciju.

Izbori za zastupnike u parlamentu trebali su se održati još 2008., po isteku njihova petogodišnjeg mandata, ali su odgođeni zbog nagađanja o zdravstvenom stanju Kima koji je sredinom kolovoza 2008. pretrpio moždani udar, ali se već dobro oporavio, kako tvrde južnokorejski i američki dužnosnici. Novi parlament nerijetko donosi sa sobom i izmjene na ministarskim dužnostima.Na prethodnim izborima održanim 2003. službena sjevernokorejska glasila isticala su nesvakidašnje brojke: odziv od 99,9 posto i 100 posto glasova za svakog predloženog kandidata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene