Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet za kormilom

Vratio se Kim Jong-il

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il izgleda da s vratio u politički život nakon nedavnih zdravstvenih teškoća i ponovno donosi ključne odluke, rekao je dužnosnik SAD-a za područje nacionalne sigurnosti.

'Kim je izgleda ponovno za kormilom i donosi ključne odluke za svoju vladu', rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan. 'Pretrpio je određene zdravstvene probleme prije nekoliko mjeseci ali, barem za sada, izgleda da nisu utjecali na njegov politički položaj u Sjevernoj Koreji'. U rujnu su dužnosnici SAD-a rekli da izgleda da je Kim pretrpio 'moguće i moždani udar' što je potaknulo nagađanja o stabilnosti zatvorene komunističke države i njegovom nasljedniku. Odlazak 66-godišnjeg Kima bez jasnog nasljednika mogao bi stvoriti neizvjesnost glede budućnosti države no u posljednje vrijeme ima znakova da mu se stanje popravilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prati masovni skup VIDEO: Kim Jong Il se ukazao na ponovnom otvaranju tvornice tekstila Slika nije dostupna Čvrsto prijateljstvo Kim Jong Il: Naša veza s Pekingom je blago

Južnokorejska novinska agencija Yonhap ranije ovoga mjeseca je izvijestila da je Kim za svoga nasljednika izabrao jednog od svojih sinova, malo poznatog Jong-una. Kimov najstariji sin prošlog je tjedna odbacio nagađanja i rekao da samo njegov otac može odlučivati o pitanjima nasljednika. Izvješće Savjeta za vanjske odnose SAD-a, neovisnog instituta za vanjsku politiku, ovoga je tjedna izrazilo sumnju u vijesti o poboljšanju Kimovog zdravlja. 'Moguće je da je stanje Kim Jong-ila zapravo mnogo lošije nego što sugeriraju izvješća medija i da bi njegova sposobnost upravljanja, ukoliko već nije ozbiljno narušena, mogla biti kratkog vijeka', kaže se u izvješću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene