Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak sjevernokorejsko je granatiranje opisao kao nehuman zločin.


Istaknuo je kako osjeća duboku odgovornost zbog neuspjeha u zaštiti stanovnika otoka Yeonpyeong, kojeg je napala Sjeverna Koreja i na kojem su poginula četiri južnokorejska građana.

Vezani članci Vuk u Gračacu Uznemirujući prizori u Gračacu: Netko je na znak objesio vuka, sve istražuje policija Lea Miloš, volonterka Mosta Volonterka Mosta vratila se na štand i ispričala kako je doživjela jučerašnji napad: "Bili smo malo u šoku..."

>> Južna Koreja 'slučajno' ispalila granatu, Sjeverna nije reagirala

>> Kina Sjevernoj Koreji predlaže hitne konzultacije

Napetosti na spomenutom području ostaju na visokoj razini, a SAD i Južna Koreja nastavljaju sa zajedničkom vojnom vježbom. Sjeverna Koreja već je otprije tu vježbu nazvala provokacijom, s obzirom da se održava blizu sporne granice dvaju Koreja u Žutom moru, piše BBC.

Bijes oko brutalnosti napada

'Pjongjang će platiti cijenu ukoliko bude daljnjih provokacija. Napad na civile vojnim putem jest nehuman zločin, koji je izričito zabranjen u vrijeme rata. Ne mogu ne izraziti bijes prema brutalnosti sjevernokorejskog režima', rekao je južnokorejski predsjednik.

U prvom obraćanju naciji, nakon prošlotjednog napada, Lee Myung-bak nije precizirao kako bi Južna Koreja mogla odgovoriti na buduće provokacije sjevernih susjeda. Njegovu vladu kritizirala je oporba, zbog preblagog i presporog vojnog odgovora.

Hitan sastanak

Njegov govor, isto tako, došao je i dan nakon što je Kina zatražila hitan sastanak s ciljem smanjenja tenzija između dvaju Koreja. U tom smislu, Peking je predložio hitan sastanak već idućeg mjeseca između dvaju Koreja, SAD-a, Kine, Rusije i Japana.