Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tvrde da je pala na njihov teritorij

Južna Koreja 'slučajno' ispalila granatu, Sjeverna nije reagirala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Južna Koreja održavaju u vodama kod Korejskog poluotoka zajedničke vojne vježbe.

Zasad se sve odvija prema predviđenom planu. Reakcija iz Sjeverne Koreje nema. No, zato je iz Južne Koreje stiglo priznanje o 'slučajno' ispaljenoj granati. Tvrde da je granata pala u njihove teritorijalne vode te kako su o incidentu izvijestili sjeverne susjede. Pjongjang na incident nije reagirao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na 23 položaja Južna Koreja najavila nove vojne vježbe idućih dana Slika nije dostupna 'Nepobjedivi duh’ SAD i Južna Koreja počele zajedničke vojne vježbe

Vojnim vježbama se protivi Kina i zbog njih je Sjeverna Koreja dan ranije zaprijetila 'nepredvidljivim posljedicama'. Vježbe su pokrenute manje od tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja granatirala južnokorejski otok u blizini sporne morske granice između dviju država pri čemu je poginulo četvero ljudi.

>> Novi sukob dvaju Koreja mogao bi biti strašniji od Korejskog rata

>> VIDEO: Dvoje mrtvih u okršaju Južne i Sjeverne Koreje

>> Sj. Koreja: 'Ako vježba bude održana, posljedice će biti nepredvidljive'

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak rekao je svojim ministrima i suradnicima da tijekom vježbi budu spremni na nove 'provokacije' Sjeverne Koreje. 'Postoji mogućnost da će Sjeverna Koreja učiniti nešto neočekivano pa vas molim da se pripremite za to surađujući sa zajedničkim korejsko-američkim snagama', rekao je Lee.

Detonacije na južnokorejskom otoku Yeonpyeong

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane potvrdio je da su se u nedjelju u blizini južnokorejskog otoka Yeonpyeonga, koji je Pjongjang granatirao u utorak, čule detonacije iz daljine, iz smjera Sjeverne Koreje. To je mogla biti topnička vatra, rekao je. Vlasti su zbog toga zapovijedile stanovnicima otoka da se sklone u skloništa. 'Zapovijed je povučena kada su detonacije prestale', rekao je glasnogovornik. Zračna opasnost trajala je 40-ak minuta, no otok je i dalje gotovo pust.

Južnokorejska agencija Yonhap javila je ranije da se u blizini otoka čula topnička vatra. Otok se nalazi u neposrednoj blizini sporne morske granice između dviju Koreja, zapadno od poluotoka.

Sjeverna Koreja je u nedjelju zaprijetila da će ponovno napasti budu li SAD i Južna Koreja povrijedili njezine teritorijalne vode, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene