Više od 500 civila ubijeno je u sedam dana koliko traju žestoki napadi sirijske vojske na istočnu Gutu, među ubijenima je 121 dijete.

Galerija (Foto: AFP) (Foto: AFP) (Foto: AFP) +7 (Foto: AFP)

Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja pobunjeničke enklave u blizini Damaska, tvrde aktivisti, a prenosi u subotu BBC.

Vezani članci Papa Franjo, Antonio Guterres, Emmanuel Macron Vatikan pohvalio odluku Vrhovnog suda SAD-a, reakcije stižu iz cijelog svijeta: "Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim" Slika nije dostupna UN: U Siriji 850 mrtvih i tisuće zatvorenih

Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, promatrač sirijskog sukoba sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Sirijska vlada uz pomoć Rusije bombardira taj grad od prošle nedjelje.

Opservatorij je u subotu objavio kako je taj dan ubijeno najmanje 29 civila, čime je broj mrtvih narastao na sveukupno 500 ljudi. Ta grupacija tvrdi kako napade provode sirijski i ruski zrakoplovi, no Moskva odbacuje da izravno sudjeluje u ofenzivi na to područje u kojem je zatočeno oko 393 tisuća ljudi.

Humanitarne organizacije izvještavaju kako je od prošle nedjelje zatvoreno nekoliko bolnica, no sirijska vlada odbacuje navode da gađa civile i ističe da pokušava samo osloboditi Istočnu Gutu od "terorista", što je termin koji Damask koristi za opisivanje džihadističkih militanata i pobunjeničkih skupina koje dominiraju enklavom.

Sirijska vlada naglašava kako pokušava osvojiti taj teritorij, jer se nalazi toliko blizu prijestolnici da je pobunjenici mogu gađati artiljerijskom vatrom. Sirijski državni mediji pišu kako je u Damasku od prošle nedjelje ubijeno 16 civila.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres situaciju u Istočnoj Guti je nazvao "paklom na zemlji", a američki predsjednik Donald Trump u petak navečer je za tu humanitarnu krizu izravno okrivio Siriju i njezine saveznike Rusiju i Iran, piše BBC.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o 30-dnevnom primirju u Siriji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u subotu je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima.

Ta odluka je donesena u vrijeme dok zrakoplovi sedmi dan zaredom bombardiraju Istočnu Gutu, posljednju pobunjeničku enklavu koja se nalazi u blizini Damaska. U tih tjedan dana tamo je poginulo više od petsto ljudi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antionio Guterres u srijedu je pozvao na hitro zaustavljanje tamošnjih "ratnih aktivnosti".

Usvojeni tekst koji stupa na snagu "bez odgađanja" i koji je mijenjan nekoliko puta zahtijeva da "sve uključene strane zaustave napade" u idućih trideset dana, prenosi agencija France Presse.

Cilj rezolucije je "omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže ozlijeđenih".

"Ovo nije dogovor o miru u Siriji, ovaj tekst je isključivo humanitaran", istaknuo je Olaf Skoog, veleposlanik Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt.

Naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za tridesetodnevno zaustavljanje neprijateljstava. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju