Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabranjen pristup kineskom teritoriju

Peking uveo sankcije Pompeu i drugim dužnosnicima Trumpove administracije

Donald Trump
Donald Trump Foto: DNEVNIK.hr
Kina je objavila u srijedu da uvodi sankcije za tridesetak dužnosnika administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, među kojima i njegovom državnom tajniku Mikeu Pompeu zbog "povrede njezinog suvereniteta".

"Kina je odučila sankcionirati 28 osoba koje su teško narušile kineski suverenitet", navelo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju objavljenom u trenutku kada je Joe Biden polagao predsjedničku prisegu u Washingtonu.

Pročitajte i ovo HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas'' Ilustracija Što je s Kinom Iz Washingtona poručili: "Rusija je i dalje usredotočena na podršku Sjeverne Koreje i Irana"

Osim Pompea, kineska diplomacija navodi Petera Navarra, Trumpovog savjetnika za trgovinu, Roberta O'Briena, jednog od njegovih savjetnika za nacionalnu sigurnost, Alexa Azara, ministra zdravstva i Johna Boltona i Stephena Bannona koji su savjetovali republikanskog milijardera.

Svim tim osobama i njihovim obiteljima bit će zabranjen pristup kineskom teritoriju, uključujući Hong Kong i Macao, naglasilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Oni i tvrtke i institucije s kojima su povezani neće moći poslovati s Kinom", dodali su.

Kina je u srijedu kritizirala optužbe Mikea Pompea od dan ranije, kada je rekao da Kina provodi genocid nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga.

Ujgursko pitanje je jedno od brojnih sporova Pekinga i Washingtona.

Prema stranim stručnjacima, više od milijun Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za politički preodgoj u Kini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene