Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kardinal Bertone oštro je negirao sve optužbe da je naredio zaustavljanje postupka protiv svećenika, optuženog za seksualno zlostavljanje 200 gluhe djece.


Vatikan je nastavio obranu pape Benedikta XVI. tvrdeći da su optužbe da je pokušao zataškati pedofilske afere katoličkih svećenika samo dio protukatoličke kampanje 'mržnje'. Tom kampanjom se napada papino protivljenje istospolnim brakovima i pravu na abortus. Optužbe o seksualnom zlostavljanju i zataškavanju afera i to od samog Vatikanskog vrha proširile su se u posljednjim tjednima diljem Europe. Papu se kritizira što nije poduzeo nikakve akcije usmjerene prema svećenicima zlostavljačima kada je bio kardinal u Vatikanu ili čak još ranije, kada je bio nadbiskup u njemačkom Muenchenu, prenosi APTN.

Kardinal Tarcisio Bertone, druga osoba po važnosti u Vatikanu, u svom je posjetu Čileu ponovno negirao sve optužbe. Bertone, sadašnji državni tajnik u Vatikanu, također je bio uvučen u određene skandale. U svibnju 1988. godine, za vrijeme sastanka u Vatikanu, Bertone je rekao biskupu iz Winsconsina neka zaustavi postupak, koji je Crkva pokrenula protiv svećenika optuženog za seksualno zlostavljanje 200 gluhe djece. Sve je to zabilježeno u vatikanskim transkriptima.

Ubrzo nakon toga, svećenik je preminuo. 'Nije istina, nije istina! Mi imamo dokumentirano upravo suprotno', rekao je Bertone u Čileu. 'Ništa ne komentiramo, jer bi inače cijeli dan ovdje proveli provjeravajući moje i akcije kardinala Ratzingera, koji je tada bio prefekt Kongregacije za doktrinu o vjeri', dodao je.