Ako je Bog dao da se rodimo kao različiti, zar da se te različitosti bojimo", upitao je Puljić, aludirajući na odlazak Hrvata, najmalobrojnijeg od triju konstitutivnih naroda u BiH.


Poglavar katolika u BiH, kardinal Vinko Puljić izjavio je u subotu u Sarajevu da je dolazak pape Franje u BiH ohrabrenje opstanku Hrvata u BiH i gradnji mira s Bošnjacima, Srbima i ostalima u multinacionalnoj zemlji koja je u prošlom stoljeću pretrpjela strašne ratove i režime.

Vezani članci Slika nije dostupna PAPA ZAOBIŠAO PROTOKOL - Zadržao se s djecom i rukovao se s osobljem zračne luke Slika nije dostupna Poznata lica domaće scene: Vjera je ono što ih spaja

"Sa žalošću konstatiram da je Katolička Crkva prepolovljena na ovim prostorima, svakim danom nas je sve manje. Vaše očinske riječi daju nam snagu živjeti ovdje i s drugima raditi na izgradnji mira i dijaloga", poručio je vrhbosanski nadbiskup Puljić.

Franjo je u subotu stigao u jednodnevni državni posjed i pastoralni pohod BiH, zemlji koja se još uvijek suočava s teškim posljedicama rata od 1992.-1995. u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi.

PRATITE UŽIVO Papa Franjo stiže u Sarajevo

Na stadionu Koševo služio je misu pred oko 70.000 okupljenih vjernika i uputio snažan apel za mir u svijetu te pozvao Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir.

Ako nam je Bog dao da tu živimo, "zar da tu zemlju ne volimo? Zar da se bojimo tu živjeti? Ako je Bog dao da se rodimo kao različiti, zar da se te različitosti bojimo", upitao je Puljić, aludirajući na odlazak Hrvata, najmalobrojnijeg od triju konstitutivnih naroda u BiH.

Papi je zahvalio što je u ožujku 2015. primio biskupe iz te zemlje koji su mu govorili o stanju u BiH, Crkvi u ratu, o brojnim odlascima mladih i teškoćama ljudi.

VELIČANSTVEN DOČEK PAPE NA KOŠEVU Pogledajte kako je to izgledalo

"Potrebna nam je potpora i ohrabrenje koje ste nam danas donijeli", istaknuo je Puljić. "Ovdje je naše stoljetno korijenje, kroz povijest smo proživljavali mučeništva, patnje i nepravde. Zahvaljujući vjeri opstali smo do danas", istaknuo je Puljić.

"Vama Sveti Oče zahvaljujem na razumjevanju za ovu zemlju, za sve narode i ljude u njoj, a posebno za katolike koji su najvećim dijelom Hrvati. Vaša nas prisutnost hrabri, a to je i poruka svijetu da želimo biti svoji, zajedno s drugima na svojoj rodnoj grudi", rekao je kardinal Puljić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju