Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Filippo MONTEFORTE / AFP

Papa Franjo u utorak je u ekskluzivnom intervjuu raspravljao o ratu u Ukrajini, svojem odnosu s pravoslavnim patrijarhom Kirilom, ali i o motivima koji, prema njegovu mišljenju, stoje iza Putinova ponašanja.


Papa Franjo je u utorak dao ekskluzivni intervju za talijanske novine Corriere della Sera, u kojem je raspravljao o svojem zdravstvenom stanju, odnosu s pravoslavnim patrijarhom Kirilom, užasima ratne realnosti u Ukrajini, ali i o ponašanju Vladimira Putina i njegovim motivima.

Raspravljajući o strahotama koje se odvijaju svaki dan pred očima svjetske javnosti, u njegovim se riječima osjetila doza pesimizma, kako prenosi Corriere. Prisjetio se mnogobrojnih pokušaja da razgovara s ruskim predsjednikom ne bi li na taj način utjecao na zaustavljanje krvoprolića. 

Ruska vojska uništava ukrajinske gradove Ruska vojska pretrpjela ogromne gubitke, ministar obrane uputio prijetnju NATO-u

"Nakon dvadesetak dana ratovanja zamolio sam kardinala Parolina da prenese poruku Putinu, da mu kaže da sam spreman otputovati u Moskvu. Iščekivao sam nekakvu gestu dobrodošlice, ali iz Kremlja nismo primili apsolutno nikakav odgovor", rekao je.

NATO isprovocirao reakciju?

Njegova glavna briga je da se Putin ne misli zaustaviti u bliskoj budućnosti. U iznenađujućem dijelu intervjua papa Franjo pokušao je razlučiti o Putinovim motivacijama koje ga tjeraju na sukob i rekao da je možda NATO taj koji je izazvao njegovu reakciju. Možda je razlog tome "NATO koji je lajao na vratima Rusije", rekao je.

Pripreme za Dan pobjede u Moskvi Iz njega će vladati u slučaju nuklearnog rata: Putinov avion "Sudnji dan" viđen iznad Moskve

"Ne postoji način da saznam je li njegov (Putinov) bijes isprovociran nečime", razmišljao je papa Franjo, "ali sumnjam na to da je njegov bijes potaknut ponašanjem Zapada". Isto tako, rekao je da ne zna što misliti o vojnoj pomoći ukrajinskim braniteljima. "Ne mogu odgovoriti na to pitanje, živim predaleko - ne znam je li ispravno opremati ukrajinske borce", rekao je.

"Rat je užasan, moramo to uzvikivati svim srcem. Kada sam se susreo s Orbanom, rekao mi je da Rusi imaju precizan plan i da će rat završiti 9. svibnja. Nadam se da je u pravu, to bi objasnilo brzinu vojnih operacija u posljednjih nekoliko dana", zaključio je.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju