Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarao s patrijarhom

Papa Franjo otkrio da je tražio susret s Putinom te što ga je neugodno iznenadilo

Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp
Papa Franjo zatražio je susret u Moskvi s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušao zaustaviti rat u Ukrajini, ali još nije dobio odgovor.

Papa Franjo je u intervjuu za Corriere della Sera izjavio da još ne planira posjetiti Kijev, ali je javnosti otkrio kako je tražio susret s Vladimirom Putinom.

''Prvoga dana rata nazvao sam ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Putina nisam zvao. Htio sam se susresti s njim i pokazati jasno pred cijelim svijetom što mislim. Još na samom početku, 20 dana nakon početka rata, zamolio sam kardinala Parolina da pošalje poruku ruskom predsjedniku i kaže mu kako sam spreman otići u Moskvu. Odgovor još nismo dobili. Bojim se da Putin ne želi susret sa mnom. Ali toliku brutalnost, pa kako to ne zaustaviti?'' rekao je papa za talijanski dnevni list.

Između ostalog, papa je kritizirao patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji podržava rat u Ukrajini. Istaknuo je kako je bio neugodno iznenađen razgovorom s njim. ''Razgovarali smo 40 minuta putem Zooma. Prvih dvadeset minuta, a držao je karticu u ruci, čitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: 'Ne razumijem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, samo Isusov.'''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NE OKLIJEVA Njemački kancelar otkrio pod kojim uvjetom bi se mogle ukinuti sankcije Rusiji: "Putin se jako precijenio"

Pročitajte i ovo Yair Lapid, Sergej Lavrov Traže ispriku Izraelci šokirani tvrdnjom da je Hitler bio židovskog porijekla: "To je kao da kažete da su se Židovi sami ubili u Holokaustu"

Prije intervjua 85-godišnji Papa od početka sukoba 24. veljače nije posebno spomenuo Rusiju ili Putina, ali nije ostavio prostora za sumnju koju stranu kritizira.

U svojim je obraćanjima spominjao neopravdanu agresiju i invaziju te osuđivao zločine protiv civila.

Tijek rata u Ukrajini pratite >>> OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene