Papa Franjo (foto: AFP)
Papa Franjo (foto: AFP)

Različite kršćanske Crkve moraju zajedno raditi kako bi se suočile s današnjim frakturiranim svijetom, čak i ako među njima i dalje postoje razlike, poručio je u četvrtak papa Franjo tijekom posjeta Ženevi radi dijaloga s nekatoličkim denominacijama.


"Draga braćo i sestre, želio sam doći ovamo, hodočasnik u potrazi za jedinstvom i mirom", rekao je Papa na sastanku Svjetskog saveza Crkava (WCC), koji ove godine slavi 70. rođendan.

Vezani članci Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Papa Franjo: "Crkva mora priznati mušku dominaciju, zlostavljanje i seksističko nasilje" Ilustracija (Foto: AFP) Francuski kardinal osuđen jer nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje

Ta krovna organizacija obuhvaća 350 kršćanskih Crkava, uključujući Pravoslavnu Crkvu, Anglikansku Crkvu i protestantske denominacije, ali ne i Katoličku Crkvu.

"Naše razlike ne smiju biti izgovori", rekao je Papa. "Čak i sada možemo hoditi u Duhu: Možemo se moliti, evangelizirati i služiti zajedno."

"Naš svijet, rastrgan s previše podjela koje pogađaju najranjivije, moli za jedinstvo", dodao je.

Glavni tajnik WCC-a Olav Fykse Tveit pozdravio je Papu kazavši da je "ovo dan za koji su mnogi širom svijeta čeznuli i molili."

"Znamo da možemo učiniti više za potrebite kada radimo zajedno", dodao je.

Papa Franjo stigao je u Ženevu jutros. Silazeći iz zrakoplova, 81-godišnji Papa izgledao je umorno. Nije primjetno reagirao na vojni bend koji ga je dočekao izvedbom argentinskog tanga Astora Piazzolle, u čast zemlje iz koje dolazi.

Po dolasku sudjelovao je na "ekumenskoj molitvi" u ženevskom Ekumenskom centru u pratnji američke metodističke biskupice May Ann Swenson i u nazočnosti gotovo 230 sudionika.

Tijekom jednodnevnog posjeta, Papa će služiti misu u ženevskom konferencijskom centru Palexpu pred gotovo 40.000 ljudi.

Papa želi ojačati veze s drugim kršćanskim Crkvama, ali u Njemačkoj je nedavno izazvao kontroverzu. Početkom mjeseca, Vatikan je blokirao njemačke biskupe koji su željeli objaviti dokument koji bi dopustio protestantima oženjenim s katolicima svetu pričest. (Hina)