Papa Franjo je u subotu imenovao poljskog nadbiskupa Henryka Hosera posebnim izaslanikom Svete Stolice za proučavanje 'pastoralne situacije' u Međugorju.


Poljski nadbiskup Henryk Hoser u Međugorju neće imati znanstvenu, već pastoralnu ulogi, ističu iz Svete Stolice. Naime, neće odlučivati o vjerodostojnosti navodnih Marijinih ukazanja, već će pomoći oko pastoralnih pitanja.

Vezani članci George Pell (Foto: AFP) Vatikan o kardinalu pedofilu: "Uvijek je tvrdio da je nevin i ima pravo na još jednu žalbu" Kardinal George Pell (Foto: AFP) Treći čovjek Vatikana ostaje u zatvoru najmanje tri godine: Odbijena žalba na presudu za pedofiliju

Od vjerodostojnosti i zakonitosti navodnih ukazanja odluku mora donijeti Vatikanska Kongregacija za nauk vjere. Očekuje se kako će Hoser svoj mandat posebnog izaslanika završiti do ljeta ove godine.  

Sveta Stolica imenovala je u ožujku 2010. godine posebno povjerenstvo za Međugorje na čelu s kardinalom Camillom Ruinijem koje je nakon višegodinjeg rada završilo svoje istraživanje o međugorskom fenomenu, navodnim ukazanjima Blažene Djevice Marije koja se, po tvrdnjama šestero vidjelaca, ukazuje od 1981. sve do danas.

Sveta Stolica još uvijek istražuje ovaj fenomen. U međuvremenu u ovo hercegovačko mjesto stižu milijuni hodočasnika za koje treba organizirati primjerenu vjerničku skrb, pa se današnja odluka Vatikana vezuje uz ovu pojavu.

Franjevci o imenovanju

Povodom imenovanja posebnog izaslanika priopćenjem se oglasio Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Danas, 11. veljače 2017., u podne, na spomendan Blažene Djevice Marije, Gospe Lurdske, Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da je Sveti Otac Franjo imenovao Posebnog Izaslanika Svete Stolice za Međugorje u osobi Njegove ekselencije Mons. Henryka Hosera, SAC, poljskog Nadbiskupa, aktualnog Ordinarija Varšave – Praga.

U ime Hercegovačke franjevačke provincije, čijoj je pastoralnoj skrbi povjerena župa Međugorje, izražavam sinovsku zahvalnost Rimskome prvosvećeniku, Svetome Ocu Franji, na istinskoj pastirskoj brizi i pozornosti koja se očituje ovim imenovanjem.

U isto vrijeme, Njegovoj ekselenciji, Nadbiskupu Hoseru, izražavam srdačnu dobrodošlicu. Ova Provincija i franjevci koji pastoralno djeluju u Međugorju, s poštovanjem i odanošću primaju imenovanoga Posebnog izaslanika Svete Stolice, potvrđujući iskrenu i potpunu suradnju te svoje molitve za plodan i blagoslovljen rad u izvršenju povjerene zadaće.

U Mostaru, 11. veljače 2017.

Fra Miljenko Šteko, provincijal"