Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. predvodio je u rimskoj Bazilici Ivana Lateranskog na Veliki četvrtak misu Isusove Posljednje večere.


Na svečanoj misi kasno poslijepodne Papa je oprao noge dvanaestorici svećenika, što je tradicionalna gesta u spomen Isusova čina poniznosti prema svojim učenicima na Posljednjoj večeri na kojoj je s njima blagovao prije nego će umrijeti.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković nakon mise u Zagrebačkoj katedrali: "Mislim da je sve bilo u okvirima, boravak ovdje je jedna simbolična poruka" Crkva, ilustracija Pogoršanje situacije u njemačkoj pokrajini: Zbog sve većih brojeva otkazuju i božićne mise

"Iz dana u dan sve nas zasipa svakojaka prljavština, prljavština praznih riječi, predrasuda, ograničenog i promijenjenog znanja, mnoštva poluistina i neistina koje se i dalje uvlače u naše najskrivenije kutke", rekao je Papa u homiliji.

Novac prikupljen darovima vjernika na misi Papa je namijenio sirotištu La Edad de Oro u Havani, na Kubi, objavila je Sveta Stolica.

U četvrtak ujutro Papa je na misi u Bazilici sv. Petra posvetio ulje što će se koristiti kod krštenja, krizme i bolesničkog pomazanja.

Na Veliki petak rimski prvosvećenik će predvoditi tradicionalni Križni put u rimskom Koloseumu i uskrsno bdjenje u Vatikanu na Veliku subotu.

Ove godine Križni put je u znaku kineskih katolika, čiji je položaj u središtu meditacije koje je autor kardinal Hong Konga Joseph Zen Ze-Kiun.

U tom tekstu koji je Sveta Stolica već objavila, a u petak navečer će se čitati u Koloseumu, kardinal Zen govori o "živim mučenicima 21. stoljeća".

Na sam dan Uskrsa Papa će slaviti misu u Bazilici sv. Petra, nakon koje će u poruci Urbe et Orbi podijeliti svoj blagoslov "gradu i svijetu".