Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog pandemije koronavirusa slovenski ured za makroekonomske analize (UMAR) prepolovio je raniju procjenu rasta BDP-a, izjavio je u četvrtak slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.


UMAR je u svojoj prognozi prošle jeseni najavljivao rast ekonomske aktivnosti u ovoj godini za 3 posto, no sada je tu prognozu smanjio na 1,5 posto.

Vezani članci Gužve na autocesti Susjedi novim mjerama žele sniziti cijene goriva na autocestama: "Vlada će odustati od poreza na ekološko zagađenje" Nestašica goriva u Sloveniji Kaos u susjedstvu zbog goriva: Na crpkama nestašice, prijevoznici bijesni, a država istražuje je li bilo muljaža

Govoreći o utjecaju moguće recesije na slovensko gospodarstvo, Počivalšek je upozorio na veliku ovisnost od izvoza i ekonomskog stanja u glavnim vanjskotrgovinskim partnericama u Europi.

Slovenija je lani ostvarila više od 40 milijardi eura izvoza, o izvozu je ovisno 85 posto sveukupne proizvodnje pa u nastajućoj krizi oko koronavirusa najveća briga treba biti očuvanje radnih mjesta, za što je vlada već pripremila mjere u visini od gotovo milijardu eura, kazao je među ostalim Počivalšek.

Riječ je o mjerama pomoći poduzećima za održavanje njihove likvidnosti, subvencije tvrtkama čiji će zaposlenici biti odsutni zbog karantene ili čekanja zbog zastoja proizvodnje, poreznim olakšicama u vidu odgode obveza ili njihovih plaćanja na rate, otvaranja kreditnih linija, subvencija kompanijama s kreditnim zaduženjima višima od 600 milijuna eura itd.

Slovenija očekuje da će vrlo brzo biti operativna i nova mjera Europske komisije, koja je zbog krize s koronavirusom donijela paket u visini 25 milijardi eura.

Osim toga, upozorio je Počivalšek, ne smije se dogoditi da se s reakcijom na dolazeću krizu čeka, kako se to Sloveniji dogodilo nakon globalne financijske krize 2008., kada su zbog likvidnosnih poteškoća propale i neke tvrtke koje su dobro poslovale.

Ministar gospodarstva, koji će to biti i u budućoj vladi, predstavio je pred resornim parlamentarnim odborom glavne ekonomske ciljeve buduće vlade. To su stvaranje konkurentnog poslovnog okoliša, smanjivanje regionalnih razlika i prevelika centralizacija. Posebno je ukazao na činjenicu da je neproporcionalno velik dio radnih mjesta koncentriran u nekoliko većih gradova, posebno u Ljubljani i Mariboru, što prijeti razvojnom zaostatku ruralnih krajeva i manjih općina.

Kako prenose slovenski mediji, zbog očekivanog smanjenja ekonomske aktivnosti u krizi zbog koronavirusa i posljedičnog smanjivanja proračunskih prihoda u odnosu na planirane nova vlada, koja stupa na dužnost krajem tjedna, planira rebalans državnog proračuna za ovu godinu, koji je donesen potkraj prošle godine.

Počivalšek se na početku izlaganja zastupnicima ispričao što ima problema s glasom i zvuči promuklo. "Sinoć sam imao temperaturu, pa sam se u Celju testirao na koronavirus, a nalaz je negativan", rekao je Počivalšek pokazavši zastupnicima potvrdu iz bolnice.

Zbog zaštite od širenja koronavirusa, u slovenskom parlamentu prije nekoliko dana uvedene su dodatne mjere provjetravanja prostorija svakih sat i pol te redovna povremena dezinfekcija i čišćenje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju