Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Manuel Noriega, panamski diktator i kralj kartela, umro je u ponedjeljak u 83 godini. Njegov život je prožet kontroverznim epizodama, a ostat će poznat po tome što je 80-ih svojim saveznicima SAD-u okrenuo leđa i tako potaknuo najveću američku invaziju od Vijetnamskog rata.


Panamski diktator proveo je u zatvoru 17 godina nakon što je uhićen i optužen za krijumčarenje droge, pranje novca i ucjenjivanje. U siječnju ove godine je dobio kućni pritvor kako bi se pripremio za operaciju koja je rezultirala komplikacijama nakon čega je preminuo.

Igrao je na obje strane

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Objavljeni rezultati istraživanja: U ovim zemljama žive najsretniji ljudi Papa (Foto: AFP) Papa Franjo putuje u Panamu na Svjetski dan mladih, založit će se za migrante

Od 1960-ih do osamdesetih godina Noriega je bio desna ruka američke vlade u borbi protiv komunističkih revolucionara i krijumčara drogom. Navodno je dobio čak 200.000 dolara da služi kao saveznik u ratu protiv droge. Kao vojno lice bio je ambiciozan, postupno se penjao prema vrhu, a do 1983. postao je de facto vladar Paname iako nikad nije izabran za tu dužnost.

Ipak, njegov ugodan život zbog dobre suradnje sa SAD-om nije dugo trajao. Ambicije su ga pretekle. SAD se umorio od njegove sve represivnije uloge u Panami, a bilo je i naznaka da Noriega prodaje svoje usluge drugim obavještajnim službama, pa tako i mafijaškim kartelima.

Istjerali su ga glasnim heavy metalom

U vrijeme kada je predsjednik George H. W. Bush preuzeo dužnost, Noriega se jasno pokazao kao korumpirani vođa i prevarant koji je bio opasno blizu sve važnijeg kanala Paname.

Noriegi je uskoro s američkog saveznog suda stigla optužnica za krijumčarenje droga 1988. godine, a nakon što su američki promatrači provjerili da je lažirao izbore 1989. godine, predsjednik Bush pokrenuo je invaziju.

Noriega je utočište potražio na teritoriju vatikanske diplomatske misiji u Panami, no američke trupe su ga izvukle van puštajući nesnosno jaku pop i heavy metal glazbu.

3. siječnja 1990. Noriega se predao i odletjeo u SAD kako bi se suočio s optužbama za krijumčarenje droge, pranje novca i ucjenjivanje - što mu je zaradilo 17 godina zatvora.

Noriega je bio na intenzivnoj skrbi od 7. ožujka, nakon što su se razvile komplikacije od operacije benignog tumora na mozgu. Njegove su kćeri u ožujku izvijestile novinarke u bolnici da je nakon postupka imao krvarenje mozga.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju